< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: “Jézus is egy migráns”

| Mobile | RSS

“Jézus is egy migráns”

2015. szeptember 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

“Jézus is egy migráns”

Transzparens a koncerten

Forrás: Origo

Origo

16:43

Koncert a pályaudvaron

Elkezdődtek a beszédek a koncert előtt, magyarul, angolul, arabul ismétlik meg ugyanazt. Azt mondják, “senki nem illegális, mindenki egyenlő”. Egyelőre nincsenek sokan, talán a koncertre többen jönnek. Az első zenekar az Euro-African Playground. Az önkéntesek pénzt is gyűjtenek, az emberek szívesen adakoznak – jelenti tudósítónk.

Az Euro-African Playground

Forrás: Origo

 

MTI

16:20

A francia kormány fejenként 1000 eurót ad a menekülteket befogadó településeknek

Fejenként ezer eurós támogatást ígért a francia belügyminiszter azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország hajlandó befogadni.

A belügyminisztérium csaknem hétszáz településvezetővel egyeztetett szombaton. Érkezett delegáció egyebek mellett Párizsból, Nantes-ból, Bordeaux-ból, Marseille-ből és Lyonból.

Origo

16:17

2200 menekült szállt vonatra a Keletiben

Ma eddig 2200 migráns utazott el a Keletiből, 16.10 kor indul egy vonat Győrig, ezen mindössze 50-60-an utaznak, jelenti tudósítónk. Kicsit pihenhetnek a rendőrök is, most van idejük enni. Reggel 8 óra óta vannak a pályaudvaron, 12 órás műszakban dolgoznak.

Forrás: Origo

 

Origo

15:57

Vonatra szálltak a menekültek

Kiürült a Keleti pályaudvar és az aluljáró – jelentette a helyszínről tudósítónk. Pénteken és szombaton 700 jegyet vettek a Migration Aid segítői a menekülteknek, így mindenki vonatra szállt.

Baba, a Migration Aid segítője azt mondta, a felhalmozódott készletekből anyaotthonok, szegényebb települések is kapnak. Az otthagyott sátrak, plédek mosodába mennek, másnapra tisztán kapják vissza, annál is inkább, mert bármelyik pillanatban érkezhet több száz új ember.

A Migration Aid emellett úgy tudja, Hegyeshalomnál feltorlódtak a menekültek, ezt ottani embereik jelezték.

Baba, a Migration Aid segítője mutatja a jegyeket. Egy amerikai humanitárius szervezet nemzetközi humanitárius díjra jelölte az önkéntest

Forrás: Origo

MTI

15:51

Kalóriadús ételt kapnak a rendőrök

Naponta háromszor kapnak enni a déli határszakaszhoz vezényelt rendőrök. Egyszer meleg, kétszer pedig hideg ételt ehetnek, ami összesen legalább ötezer kalória – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton.

A hideg ételcsomagokban felvágott, zöldség, gyümölcs és kifli vagy zsömle van, a meleg ebéd pedig levesből, főételből, gyümölcsből és desszertből áll.

MTI

14:57

Szijjártó behívatta a budapesti osztrák nagykövetet

Berendelte hétfő reggelre Ausztria budapesti nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A lépést az előzte meg, hogy az osztrák kancellár egy lapinterjúban élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Werner Faymann többek között azt mondta, hogy “Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít”, és “tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza”. “Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy “teljesen máshova” fognak majd utazni.

Szijjártó Péter

Forrás: AFP/John Thys

Néhány órával korábban a magyar külügyminiszter már reagált Werner Faymann szavaira. Szijjártó Péter azt mondta, hogy az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz.

MTI

14:38

Folyamatosan érkeznek a migránsok a hegyeshalmi vasútállomásra

Folyamatosan érkeznek a migránsok a hegyeshalmi vasútállomásra, ahonnan továbbra is gyalog mennek a kishatárátkelőhöz Ausztriába. Szőke László, Hegyeshalom polgármestere azt mondta, hogy a “forgatókönyv” ugyanaz, mint eddig. A rendőrök megvárják a 15-20 perc különbséggel Győrből és Budapestről befutó vonatokat, és a leszálló menekülteket gyalog kísérik az osztrák határhoz.

MTI

13:58

A Jobbik több élelmet kért a rendőröknek

A Jobbik a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrök élelmezésének jelentős javítását kéri Pintér Sándor belügyminisztertől. Volner János, a párt alelnöke azt közölte, azt is szeretnék elérni a tárcavezetőnél, hogy a családjuktól tartósan távol lévő rendőrtiszthelyetteseket megjutalmazzák.

MTI

13:49

Hoppál: Az orbáni politika példamutató

Hoppál Péter szerint az orbáni politikát korábban markánsan bíráló médiaorgánumok és európai politikai szereplők némelyike is visszaigazolja már, hogy iránymutató ez a politika.

Origo

13:43

Légúti panasszal érkező gyerek, kimerült idős emberek

Légúti panaszokkal érkező gyerekeket, kimerült felnőtteket és időseket láttak el pénteken délután és szombaton a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai Röszkén. A szolgálat szerint takarókra, pokrócokra és gyermekruhákra van most a legnagyobb szükség, mert még mindig hideg és sár van a táborban.

Takarókra várnak

Forrás: MRSZ

Az Osztrák Karitász egy busznyi takarót és párnát küldött pénteken este, amiket azonnal szétosztottak a magyar segítők.

Origo

13:38

Üzenőfal a Keletiben

A Keleti pályaudvar egyik lépcsője mellett – művészeti kezdeményezésként – felállítottak egy üzenőfalat. A menekültek különböző üzeneteket írhatnak fel, és sokan mellé állnak fotózkodni.

Hamar népszerű lett

Forrás: Origo

Olyan szövegek vannak rajta, hogy “Kérlek, világ, legyen béke”. “Hiányoztok” és mellette nevek. Sokan arabul írnak, de tolmács segít azoknak, akik angol üzenetet akarnak írni.

Művészeti akció

Forrás: Origo

MTI

13:21

A síneknél is lezárják a határt

Elkezdték építeni a határzár hiányzó, csaknem 40 méteres szakaszát a Horgos-Szeged vasútvonalon, szombaton. Eddig a síneken nem volt kerítés, így az elmúlt hetekben Magyarországra érkező migránsok többsége itt lépte át a zöldhatárt.

A sínekhez szombaton délelőtt érkeztek rabok és börtönőrök. Eddig tíz oszlopot állítottak föl, de egy tízméteres szakaszt így sem tudnak lezárni. Oda a napokban egy kapu kerül, amit kinyithatnak, ha jönnek a vonatok.

Origo

13:15

Kapuk mögött a Keletiben

Egy rácsos kapun keresztül, kisebb csoportokban engedik át a rendőrök a vágányokhoz a vonatra várakozó menekülteket a Keleti pályaudvaron. Akik nem jutnak át egyből, attól félnek, hogy lemaradnak a vonatokról. A tömegben most is sok a csecsemő és a kisgyerek. A rendőrök határozottak, de nem keménykednek, a menekültek szót fogadnak az egyenruhásoknak – jelentette tudósítónk.

Nyílik a kapu

Forrás: Origo

MTI

12:57

Szijjártó reagált a nácizásra

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann osztrák kancellár szavaira, amelyek szombaton jelentek meg a Der Spiegel című német hírmagazinban.

A Kvóta nélkül nem megy címmel közölt interjúban Werner Faymann a náci Németország faji politikájához hasonlítja azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli.

MTI

12:47

Egyre feszültebb a tömeg a Keletiben

Több menekült is a Keleti pályaudvaron lévő rendőrsorfal elé állva csitítja társait, akik egyre feszültebbek, amiért a vártnál kevesebben szállhattak fel a legutóbbi vonatra. Van egy 50 év körüli arab férfi, olyan, mintha egyfajta vezető lenne. Amikor ő szól, mindenki leül, és rá hallgatnak.

Türelem, kéri a férfi

Forrás: Origo

Leave a Reply 343 megnézve, 1 alkalommal mai nap |