< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő 60 éves, 1955. szeptember 21-én született Budapesten

| Mobile | RSS

Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő 60 éves, 1955. szeptember 21-én született Budapesten

2015. szeptember 22. | hozzászólás | Kultúra

Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő 60 éves, 1955. szeptember 21-én született Budapesten

Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 39. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600

szirtesagi

Szirtes Ági Leontina és Máté Gábor Hermokratész szerepében Pierre de Marivaux: A szerelem diadala című színművének próbáján a Katona József Színházban.
Budapest, 2010. április 21.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő 60 éves, 1955. szeptember 21-én született Budapesten.

Gyerekkorától színészi pályára készült, édesapja Szirtes Ádám Kossuth-díjas színész. Szirtes Ági 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Először Kecskemétre szerződött, majd a Nemzeti Színházban játszott. 1982-ben alapító tagként csatlakozott a budapesti Katona József Színházhoz. A teátrum legnagyobb szériát elérő színműveiben (Csehov: Három nővér, Ivanov) és a színház történetének legjátszottabb darabjában, Egressy Zoltán 1998-ban műsorra tűzött Portugáljában is szerepelt. Werner Schwab Elnöknők című művében – másik két kiváló színésznő, Csákányi Eszter és Pogány Judit társaságában – csaknem két évtizede csillogtatja meg tehetségét. Tersánszky Józsi Jenő-Grecsó Krisztián Cigányok című drámájában Harkocsánynét alakítja átütő erővel. A Szép napok című Beckett monodrámában előbb derékig, majd nyakig homokba ásva uralja a színpadot alakításával. Legutóbbi szerepét Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámájában kapta az elmúlt színházi évad végén.
Szirtes Ági hihetetlen megjelenítő erővel, hitelesen formál meg karakterszerepeket, egyaránt kiváló drámai és komikusi szerepben. Gyakran kelt életre nehéz sorsú asszonyokat, nyers, harsány figurákat. Bár a színházi és a filmes szerepeket egyaránt szereti, véleménye szerint a kettőt nehéz összehasonlítani. Előbbiben az alapos próbafolyamatot, utóbbiban a spontaneitást kedveli.

szirtesagi2

Szirtes Ági színésznő a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. A műsorban édesapjára, Szirtes Ádám Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészre, érdemes és kiváló művészre emlékeztek.
Budapest, 2014. szeptember 24.
MTVA Fotó: Zih Zsolt
Számos filmben (Egy erkölcsös éjszaka, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Falfúró, Roncsfilm, Portugál, Hippolyt, Magyar szépség, Szezon, Az ajtó, Márió, a varázsló, Tabló – Minden, ami egy nyomozás mögött van!) és tévéfilmben (A Csillagszemű, Régimódi történet, A nyugalom, Égi madár) szerepelt. Egyik kedvenc filmes munkája a Tarr Béla rendezésében Georges Simenon bűnügyi regényéből Krasznahorkai László forgatókönyve alapján forgatott A londoni férfi című alkotás.
A színház és film mellett hangja szinkronszerepekből is ismerős, ő adja a hangját Pedro Almodóvar egyik kedvenc színésznőjének, Carmen Maurának, és a Maffiózók amerikai tévéfilmsorozat gengszterfelesége is az ő hangján szólalt meg.
Szirtes Ági művészete elismeréseként megkapta a Jászai Mari-díjat (1988), az érdemes művész címet (2000). 2008-ban Kossuth-díjjal tüntették ki “klasszikus és kortárs művekben nyújtott átütő erejű alakításaiért, különösen a társadalom perifériájára szorult emberek hiteles megformálásáért”. 2011-ben Budapest díszpolgára lett. Színházi és filmes szerepeiért számos fesztiváldíjjal ismerték el: 1993-ban a filmszemle díját, 1999-ben a színházi találkozó legjobb női alakítás díját, 2000-ben a legjobb mellékszereplő díját kapta, elnyerte a színikritikusok (1999) és a filmkritikusok díját (2001, 2009).
Édesapja, Szirtes Ádám írásaiból könyvet adott közre Életünk, életem! címmel (1997). A családi hagyomány folytatódik: a színésznő lánya, Pálmai Anna szintén a Katona József Színház tagja, több alkalommal is együtt játszottak. A jelenleg is repertoáron lévő darabok közül a Cigányok című drámában játszanak anya-lánya szerepet. A közeljövőben is közös bemutatójuk lesz, október elején ismét együtt lépnek a színpadra.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 2150 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: