< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Éles szóváltás volt Orbán és az osztrák kancellár között

| Mobile | RSS

Éles szóváltás volt Orbán és az osztrák kancellár között

2015. szeptember 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Éles szóváltás volt Orbán és az osztrák kancellár között

Éles szóváltás alakult ki a szerdai brüsszeli EU-csúcson Orbán Viktor és Werner Faymann osztrák kancellár között, írja a Die Presse. “Képzelhetik, milyen energikus volt a vita a magyar kormányfő és az osztrák kancellár között” – mondta a szerda esti brüsszeli csúcs után Donald Tusk, a Tanács elnöke.

Werner Faymann
Fotó: Thierry Charlier

Faymann kancellári hivatala is megerősítette, hogy nyílt ütésváltásokra került sor Orbánnal. A brüsszeli csúcson Faymann arról mesélt, hogy amikor a nickelsdorfi határátkelőre látogatott, az oda érkező, “éhező menekültek” a magyar hatóságok rossz bánásmódjára panaszkodtak neki. Orbán ezt kétségbe vonta és mondta: az EU döntse el, mit akar Magyarországtól, tartsa fel vagy engedje tovább a menekülteket.

Faymann erre azt mondta, három dolgot szeretnének a magyaroktól: tartsák be a menekültek jogait, a schengeni egyezményt és a dublini rendeletet. Az osztrák kancellár azt ugyanakkor elismerte, hogy utóbbi kettő betartása a mostani helyzetben nem könnyű. Ha Magyarország a schengeni és a dublini szabályokat nem tartja be, akkor szerinte az EU-nak kell valamilyen közös megoldást találni erre a helyzetre. Faymann szerint ugyanis az nem járható út, hogy valakik egyéni megoldásokkal próbálkoznak és kerítést építenek.

Orbán erre válaszolta azt, hogy ha azt akarják tőle, akkor bármikor felhagy a menekültek lefékezésére tett erőfeszítéseivel, és bármikor átenged több ezer menekültet Ausztriába és Németországba. Ha kell, mérlegeljük ezt a lehetőséget, helyezett kilátásba egy az osztrákoknak és a németeknek nem éppen kedvező forgatókönyvet Orbán.

Faymann erre jegyezte meg, hogy ha a menekülteket csak szögesdróttal tudják megállítani, akkor inkább engedjék át őket. Orbán válasza: Magyarországnak két lehetősége van, vagy kerítéssel védi a zöld határt, vagy ha ez másoknak nem tetszik, akkor mindenkit átenged.

A vita abból a szempontból elég érdekes, hogy Magyarország jelenleg éppen azt teszi, hogy a horvát hatóságok által a határra szállított napi több ezer menekültet átveszi, majd egyenesen az osztrák határra viszi őket.
Fotó: Francois Walschaerts

A Die Presse megszólaltatta Kovács zoltán kormányszóvivőt is, aki megerősítette, hogy volt ilyen vita az osztrák kancellár és a magyar kormányfő között a brüsszeli csúcson. Kovács azt mondta: Faymann álláspontja következetlen. Az EU-csúcson az állam és kormányfők ugyanis abban egyeztek meg, hogy a dublini rendelet mindenkire érvényes. Ebből következik, hogy Magyarországnak az EU külső határait meg kell védenie.

forrás:index.hu

Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |