< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: “Halál a szaúdi dinasztiára!” Hatalmas felháborodást váltott ki a mekkai katasztrófa

| Mobile | RSS

“Halál a szaúdi dinasztiára!” Hatalmas felháborodást váltott ki a mekkai katasztrófa

2015. szeptember 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

“Halál a szaúdi dinasztiára!” Hatalmas felháborodást váltott ki a mekkai katasztrófa

Egyes hírek szerint a szaúdi király fiának konvoja okozta a mekkai zarándoklaton bekövetkezett tragédiát, amelynek több mint 700 halálos áldozata volt. A muszlim világban a szaúdi királyi ház felelősségét feszegetik.

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, óriási tülekedés alakult ki csütörtökön a mekkai zarándoklat alatt. Az iszlám szent városától, Mekkától néhány kilométerre keletre fekvő Minában történt balesetben 717-en meghaltak, 805-en pedig megsérültek. A mostani számít az évente tartott zarándoklat alatt eddig történt egyik legnagyobb tragédiának.

Idén körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a várostól öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a haddzsot.

A katasztrófát az okozta, hogy a zarándokok egymást taposva pánikszerűen menekülni kezdtek. Egyelőre nem tudni, hogy mitől riadt meg a tömeg. Sajtójelentések szerint akkor történt a tragédia, amikor a zarándokok az Arafát-hegyről arra a helyre tartottak, ahol az ördög megkövezésének rítusával folytatják a haddzsot.

Egy libanoni lap szerint a szaúdi király fiának konvoja okozta a több mint hétszáz halálos áldozatot követelő tülekedést.

Az ad-Dijár című újság honlapján szaúdi sajtóforrásokra hivatkozva azt írja, hogy Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg egy 200 katonából és 150 rendőrből álló kísérettel igyekezett az ördög megkövezésére, ami komoly zavart keltett az embertömegek örvénylő folyamában.

A monarchia belügyi szóvivője csütörtök esti sajtótájékoztatóján azonban minden olyan hírt cáfolt, amely valamely hivatalos konvoj jelenlétével hozta összefüggésbe a történtekkel. Az ad-Dijár című libanoni lap azt is tudni véli, hogy Szalmán szaúdi király elrendelte 28 állítólagos felelős lefejezését, amely ítéletet szerint a pénteki nap folyamán végre is hajtanak, méghozzá a zarándokok szeme láttára.

A katasztrófa ténye óriási felháborodást váltott ki a muszlim világon belül.

Szaúd-Arábia legnagyobb térségbeli riválisa, Irán 131 állampolgárát vesztetett el a balesetben – írja a Jerusalem Post. Teherán szerint Rijád képtelen volt irányítani az eseményt. Közben Irán fővárosában több száz tüntető az utcára vonult, és a szaúdi uralkodócsalád halálát kívánták. Irán miniszterelnöke – aki az ENSZ közgyűlése miatt jelenleg New Yorkban tartózkodik – szintén azt üzente a szaúdi uralkodócsaládnak, hogy vállalják a felelősséget a katasztrófáért.

Hossein Amir Abdollahian, Irán külügyminiszter-helyettese szintén azt nyilatkozta, hogy Rijád gondatlansága megbocsáthatatlan, és bejelentette, hogy bizottságot hoznak létre az eset kivizsgálására. Nuri al-Maliki, Irak volt miniszterelnöke – aki Irán szövetségese és Rijád ellensége – szintén azt nyilatkozta, hogy a tragédia a bizonyítéka annak, hogy a szervezők képtelenek megszervezni a zarándoklatot.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 131 megnézve, 1 alkalommal mai nap |