< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Brüsszelnek is szemet szúrt a magyar dohánymutyi

| Mobile | RSS

Brüsszelnek is szemet szúrt a magyar dohánymutyi

2015. szeptember 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Brüsszelnek is szemet szúrt a magyar dohánymutyi

Nyár elején nagy vihart kavart, hogy a dohányipari termékek nagykereskedelmi forgalmazása is kormányzati körökhöz közel álló vállalatok kezébe került. Az ügy azért bír kiemelt jelentőséggel, mert a szerencsés vállalatok a monopóliumhoz bagatell összegekért jutottak hozzá ahhoz képest, hogy a tranzakció a becslések szerint akár 16 milliárd forintos tiszta hasznot is jelenthet az érintetteknek.

Lázár János a Népszabadság kérdésére megerősítette, hogy kedden Brüsszelben találkozik Margrethe Vestagerrel, az Európai Unió versenyjogi biztosával. A tárgyalások egyik témája pedig éppen a hazai dohánytermékek nagykereskedelmét érintő szabályozás lesz.

Elzbieta Bienkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos már korábban kijelentette, hogy bár a dohánykereskedelmi monopólium az Unió más országaiban is jelen van, arra azonban sehol sincs példa, hogy ezt a kizárólagos jogot egyértelműen a kormányzati körök partnerének számító cég nyerje el.
Infinety network
Mint ismeretes ez a szerencse a magyar dohánypiacon korántsem kiemelkedő szerepet betöltő hódmezővásárhelyi Continental Zrt-t érte elsősorban. A társaság első embere az a Sánta János, aki Lázár János régi ismerősének számít, még azokból az időkből, amikor a Miniszterelnökség vezetője a csongrádi város polgármestere volt. Sánta kormánykötődését az is jól mutatja, hogy a kormány napilapjává avanzsált Magyar Idők 49 százalékos tulajdonrésze is az ő nevéhez kötődik.

Amennyiben az uniós döntés felfüggesztené a dohánytermékek nagykereskedelmi monopóliumát, akkor az kifejezetten hátrányosan érintené a Continentalt, mert Sánta cége már eddig is jelentős összeget fordított a rendszer kiépítésébe, melynek megtérülése most Lázár brüsszeli útjától függ.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 167 megnézve, 1 alkalommal mai nap |