< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hatvanmilliárdos pluszkiadást jelent a migránshelyzet kezelése

| Mobile | RSS

Hatvanmilliárdos pluszkiadást jelent a migránshelyzet kezelése

2015. szeptember 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hatvanmilliárdos pluszkiadást jelent a migránshelyzet kezelése

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára beszél arról a Kossuth Rádióban, hogy mennyi többletkiadás jelentkezett eddig a migránskérdés kezelése miatt, és mit tartalmaz ezzel kapcsolatosan az idei költségvetési törvény módosítása.
Néhány héten belül szavazhat a parlament a költségvetés módosításáról, amelyre elsősorban a migrációs kiadások miatt van szükség. A kérdést még a múlt héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vetette fel, majd a konkrét javaslatokat a Költségvetési Tanácsnak is megküldték. A szervezet elnöke, Kovács Árpád a módosításokat indokoltnak tartotta, és úgy látta, forgalmi adóból és jövedéki adóból is több folyhat be, így a rendkívüli kiadások ellenére is tartható lehet a költségvetés egyensúlya.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. MTI Fotó: Soós Lajos

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a G7 című műsorban elmondta, eddig mintegy 29 milliárd forintot csoportosított át a kormány a tartalékokból a migránshelyzet kezelésére, és még további, nagyságrendileg 30 milliárdos kiadás várható. A költségvetési törvény módosítása ezt a körülbelül 60 milliárdos pluszkiadást kezeli. A kormány javaslata szerint a rendkívüli kormányzati intézkedések nevű tartalékirányzatot kell 60 milliárd forinttal megnövelni, és ha esetleg ez sem lenne elegendő, akkor vésztartalékként létre kell hozni egy egymilliárd forintos, de a kormány döntése szerint tovább növelhető előirányzatot.
Kossuth Rádió, G7

Banai Péter Benő beszámolt arról is, hogy a kormány úgy látja, a gazdaság – a korábban tervezetthez képest – nagyobb növekedésének köszönhetően az állam bevételei is a tervezett fölött alakulhatnak, az általános forgalmi adóból és a jövedéki adóból olyan pluszbevételek folyhatnak be, amelyek ellentételezhetik a többletkiadásokat. A kormány által benyújtott költségvetési törvény módosítása nem csak a kiadások, hanem a bevételek növeléséről is szól, így a hiánycél továbbra is változatlanul három százalék alatt marad.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 181 megnézve, 1 alkalommal mai nap |