< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Schmidt Mária: a Mazsihisz állandóan utasítgatja a kormányt

| Mobile | RSS

Schmidt Mária: a Mazsihisz állandóan utasítgatja a kormányt

2015. szeptember 30. | hozzászólás | Közélet

Schmidt Mária: a Mazsihisz állandóan utasítgatja a kormányt

A Mazsihisz abban érdekelt, hogy ne valósuljon meg a Sorsok Háza – mondta el az ATV Start című reggeli műsorában a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Schmidt Mária szerint a hazai zsidóság legtámogatottabb szervezete állandó politikai aktivitásban van és meg akarja mondani a kormánynak, hogy mit csináljon.

Mint tegnap megírtuk a kormány szeptember 18-án döntött arról, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kormánybiztosként koordinálja a jövő évi 1956-os megemlékezéseket. A Népszabadság a bejelentés előtt, kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy a

„Sorsok Háza körüli erős konfliktushelyzet feloldása lehetne, ha Schmidt lemondana a projekt irányításáról”.

Az eredeti nevén Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ elnevezésű beruházást ugyanis a Terror Háza Múzeum főigazgatójának irányításával kezdték meg még 2013-ban, de egyrészt az építkezés csúszása, másrészt az emlékhelynek a Miniszterelnökség által kiszivárogtatott és komoly vitát generáló koncepciója, meghiúsította az idén áprilisra tervezett megnyitót.

schmidt mária (fotó:facebook.com)Schmidt Mária (Fotó:facebook.com)

A sikeresnek semmiképpen sem mondható holokauszt emlékév után hazánk majdnem lemaradt a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségben (IHRA) idén márciustól esedékes soros elnökségről, ezért egyéb vállalásai mellett a kormány arra is ígéretet tett, hogy a Sorsok Háza addig nem nyitja meg kapuit, amíg létre nem jön a teljes bel- és külföldi konszenzus az intézmény koncepcióját illetően.

A kormány és a zsidó közösség közös ügyeinek kezelésére létrejött Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi (szeptember 9.) ülésén annak ellenére nem került napirendre az emlékhely ügye, hogy a Mazsihisz és tizennégy zsidó szervezet közös levélben kérték ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől. A zsidó szervezetek úgy foglaltak állást, hogy amennyiben nem kapják meg a kiállítás részletes forgatókönyvét, nem tudnak felelősséget vállalni annak tartalmáért.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az atv.hu megkeresésére sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a projekttel kapcsolatos párbeszéd hosszabb ideje megrekedt. A miniszterelnökség pedig egy olyan nyilatkozatot küldött el lapunknak, amelyben szerint a Sorsok Háza megvalósításának elsődleges feltétele a létesítmény koncepciójáról szóló konszenzus létrejötte a magyarországi zsidó közösség, a holokauszt-túlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója érdeklődésünk ellenére nem kívánt élni a megszólalás lehetőségével, ám az ATV Start című reggeli műsorában mégis elmondta álláspontját.

Schmidt Mária szerint a Mazsihisz az utóbbi egy-két évben „politikai szerepbe lavírozta magát” és „állandóan utasítgatják a kormányt”, ami egyre abszurdabb felvetésekhez vezet, például olyasmihez, mint annak követelése, hogy a következő tíz évben ne készüljenek köztéri szobrok Magyarországon.

A főigazgató asszony úgy foglalt állást, hogy a Mazsihisz ellenérdekelt a Sorsok Háza projekt megvalósulásában, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem a zsidó szervezet fogja meghatározni a magyar kormány politikáját.

atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 1534 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: