< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Lázár-Rogán ügy továbbra is hullámokat ver a Fideszben/// Le cas de Lazare, Rogan continue de battre les vagues de Fidesz

| Mobile | RSS

A Lázár-Rogán ügy továbbra is hullámokat ver a Fideszben/// Le cas de Lazare, Rogan continue de battre les vagues de Fidesz

2015. október 1. | hozzászólás | Közélet

A Lázár-Rogán ügy továbbra is hullámokat ver a Fideszben

Lázár János a szakadék szélére lavírozta magát – vélekedett az atv.hu-nak egy befolyásos országgyűlési képviselő Rogán Antal új tárcája, a Miniszterelnöki Kabinetiroda felállítása körül kerekedett Fideszes belviszály kapcsán, hozzátéve: ha nem működik az új duó, nem kétséges, kinek kell távoznia. Egy a kormányzati munkára komoly rálátással bíró másik forrásunk szerint azonban Lázár egyetlen esélye az volt, hogy szembeszáll az informális és formális kormányzás dualizmusából eredő káosszal.

Rogán Antal közvetlenül a Fidesz velencei frakcióülése előtt jelentette be, hogy 2015. október 1-től ő vezeti Orbán Viktor miniszterelnöki kabinetjét. Amint az atv.hu korábban megírta a bejelentést megelőző napon Lázár János négyszemközt tárta fel Orbán Viktornak a miniszterelnökség átstrukturálásával kapcsolatos averzióit, és arra kért garanciát a kormányfőtől, hogy szervezetileg függetlenül tudjon működni a „Rogán-portfóliótól”.

Győzelem vs. vereség

A miniszterelnök – úgy tűnik – akceptálta Lázár kérését, mert a többfordulós egyeztetések végeredménye egy önálló minisztérium lett, amely átveszi a „kancelláriától” a kormányzati munka politikai koordinációját és a teljes kommunikációját. A történteket Lázár környezetében győzelemként, ellenlábasai azonban egy szomorú vég baljós kezdeteként aposztrofálták.

lázár jánosLázár János

„Szerintem Lázár besértődött, aminek az lett a következménye, hogy öngyilkos taktikát választott. Nyilvánosan feltételeket szabott Orbánnak,

amit nem sokan engedtek meg maguknak, másrészt a belső fórumokon is szokatlanul viselkedett” – fogalmazott a Heteknek egy országgyűlési képviselő, aki elmondta a hetilapnak, hogy a Fidesz szezonnyitó frakcióülésén a miniszter nem volt hajlandó Rogán mellé ülni, és a másnapi ülés levezetését is elszabotálta.

A szakadék szélén

Bár a Miniszterelnöki Kabinetirodáról szóló törvénymódosítás már az országgyűlés előtt fekszik, és a költségvetési törvényt is módosítják majd annak érdekében, hogy az új feladatok megvalósítása ne ütközzön anyagi természetű akadályba, információink szerint távolról sem került pont a történet végére. Úgy tapasztaltuk, hogy a kérdés megosztja a kormányzat különböző szintjein dolgozókat, és függetlenül attól, hogy kinek adnak igazat, számítanak a miniszterelnök és Lázár között kialakult feszültség további epizódjaira.

Egy befolyásos Fideszes képviselő úgy vélekedett lapunknak, hogy az elmúlt hetekben Lázár a szakadék szélére lavírozta magát, és „sem Orbán, sem Rogán nem felejtik el, hogy egy sor vele kapcsolatos információ szivárgott ki a sajtóhoz,

illetve arról, hogy miért nem megy bele egy kiszolgáltatott helyzetbe. Valójában meggyengült a pozíciója a kormányon belül – mondta informátorunk – még ha úgy is kommunikálja, hogy átvitte akaratát a miniszterelnökön.”

Forrásunk szerint legalább 3-4 hónapja világos, hogy nem jól működik a kormányzás politikai koordinációja és ennek ordító jeleit (netadó, diáklázadás, drogteszt, Questor-ügy, stb.) a menekültválság is csak egy időre tudta elfedezni. Lázár hiába dolgozott rengeteget, sok esetben nem tudott terheket levenni a miniszterelnök válláról, aki „zajos ügyekben” kényszerült magyarázkodásra – állította informátorunk.

Összeveszett

Ha Lázár egy mintaminisztériumot működtetett volna, ahol mindent precízen és határidőre megoldanak, akkor sem engedhette volna meg magának, hogy összevesszen több minisztertársával (Balog Zoltán, Pintér Sándor, Fazekas Sándor), és „befagyassza” a tárcaközi együttműködéseket, de ráadásul ő maga is sok kezeletlen ügyet halmozott fel az elmúlt időben és nem egy hibát is elkövetett – érvelt forrásunk.

A politikus szerint a Rogán Antal kinevezésével létrejött kettős vezetés konstrukciója tulajdonképpen egy gesztus a kormányfő részéről. Egy kísérlet, ami ha nem működik, akkor nem kétséges, hogy „Lázárnak harangoztak”, hiszen ebben a helyzetben ő ment el a falig.

Forrásunk azt mondta, becslése szerint a miniszterelnök környezetének panaszkodó államtitkárok mellett a frakció négyötöde sem keseregne Lázár távozásán,

mivel a képviselők Lázárhoz való joviális viszonyát nem csekély mértékben befolyásolta az a körülmény, hogy ő „osztotta az uniós pénzeket”.

Nem mindenki látja azonban ennyire negatívan Lázár János új helyzetét. A kormányzati munkára komoly rálátással bíró másik forrásunk egyenesen felnéz a miniszterre, amiért egyetlen kormánytagként volt bátorsága nyíltan szembeszállni azzal a szisztémával, ami az egzisztenciális kiszolgáltatottság illetve a munkával járó felelősségük miatt másokat is nyomaszt, csak éppen hallgatnak.

Forrásunk szerint a formális hatalmat rendszerint felülíró informális hatalom sok bizonytalanságot, óvatosságból fakadó passzivitást és frusztráltságot hoz létre házon belül, még a vezetéshez maximálisan lojális végrehajtók között is.

„Orbán neve a kód, minden ajtó az ő nevére nyílik vagy zárul, ezért a valódi kormányzati döntések a hozzá való közelség alapján születnek” – állította informátorunk, és Andy Vajna mellett, Habony Árpádot és Rogán Antalt említette példaként a politikai döntések konyhájából.

Erre hivatkozva mondta azt, hogy Lázár részéről jogos törekvés volt a fölé kerülő informális hatalom alóli szabadulás. Így is „nehéz dossziék” vannak nála – magyarázta forrásunk – és nem vitatva a miniszter hatalomtechnikai módszereinek kíméletlenségét, azt mondta, ő legalább „megpróbált dolgozni”, és sok kollégájával szemben nem alibizett olyan kormányzati felelősséggel párosuló ügyekben, ahol a rendszer kiszámíthatatlansága miatt nem lehetett pontosan tudni a „főnök” akaratát.

Forrásunk szerint ezt a kockázatot nem mindenki meri bevállalni, ezért aztán a formális hatalom döntéshozói vagy egymásra tologatják a kényes ügyeket, vagy kivárnak.

forrás:atv.hu

Le cas de Lazare, Rogan continue de battre les vagues de Fidesz

János Lázár lui lavírozta sur le bord de l’abîme – opiné l’atv.hu a un député Antal Rogan nouveau portefeuille influent, dans le cadre de la création du Bureau du Cabinet du Premier ministre, autour empoignade Fidesz conflits internes, ajoutant que si elle ne fonctionne pas dans le nouveau duo, il ne fait aucun doute qui doit partir. Cependant, un aperçu sérieux dans le travail de source gouvernementale seule chance d’un autre juge Lazar était de confronter le chaos résultant du dualisme formel et informel de la gouvernance.

Antal Rogan était directement en face de la réunion de la faction vénitienne Fidesz qu’à partir du 1er Octobre 2015, il dirige cabinet du Premier ministre Viktor Orban. Comme précédemment écrit atv.hu le jour avant l’annonce János Lázár privé révélé Viktor Orbán averzióit liée à la restructuration de Premier ministre et a demandé la garantie kormányfőtől que son organisme fonctionne, “Rogan-portfóliótól” indépendamment.

Win Vs. défaite

Le Premier ministre – il semble – akceptálta la demande de Lazar, car le résultat de plusieurs séries de discussions de fin a été un ministère indépendant qui prend le “kancelláriától” le travail du gouvernement et de la coordination politique de l’ensemble de la communication. L’environnement gagne comme cela est arrivé à Lazare, cependant, les opposants à une triste fin comme le début d’un sinistre appelé.

János Lázár János Lázár

“Je pense que besértődött Lazare, qui était le résultat de cette tactique de suicide. Conditions imposées publiquement Orbán,

que pas beaucoup de gens se permettaient, d’autre part les forums internes anormalement comportés “- a déclaré cette semaine pour un membre du Parlement, qui a dit à l’hebdomadaire de cette réunion Fidesz ouverture de la saison de faction, le ministre a refusé de s’asseoir à côté de Rogan, et un rapprochement de la séance du lendemain aussi saboté.

Au bord du gouffre

Bien que des modifications à la loi sur le cabinet du bureau du Premier ministre à avoir été couchée en face de l’Assemblée nationale, et la loi de finances seront modifiées afin de mettre en œuvre les nouvelles tâches éviter de perturber une nature matérielle, selon nos informations était loin d’être le point de l’histoire de la fin. Ils ont constaté que l’émission d’actions à différents niveaux de travailleurs du gouvernement, et si elles donnent à chacun la vérité, comptent Lazar développé entre le Premier ministre et d’autres épisodes de stress.

Un Fidesz influent représentant ce journal a estimé que ces dernières semaines lavírozta Lazare lui-même sur le bord de l’abîme, et «ni Orban, ni Rogan pas oublier que toute une gamme de renseignements à ce sujet divulgué à la presse,

et pourquoi vous ne rentrez pas dans une position vulnérable. En fait, il a affaibli sa position au sein du gouvernement – a dit l’informateur -. Même si elle a été communiquée au premier ministre transféré de la volonté ”

Selon des sources, au moins 3-4 mois, il est clair que la coordination de la politique ne fonctionne pas bien et ses signes rugissants (de netadó, rébellion étudiante, dépistage de drogues, affair Questor, etc) dans la gouvernance de la crise des réfugiés ne pouvait elfedezni un tout. Lazare a beaucoup travaillé en vain, dans de nombreux cas, ne pouvait pas décoller l’épaule du fardeau Premier ministre, qui a été forcé explications “affaires” bruyants – présumé informateur.

Querellé

Si Lazare avait opéré un ministère de l’échantillon, où tout était solutions précises et opportunes pour, auraient pas été en mesure de se permettre de totale salaire annuel de plusieurs ministres partenaire (Balog Zoltán Pintér Sándor, Sándor Fazekas) et “geler” de la coopération inter-départementale, mais en plus, il est aussi beaucoup Les cas non traités empilés jusqu’à ces derniers temps et ne sont pas commis une erreur aussi bien – fait valoir sources.

Le politicien a déclaré la nomination de Antal Rogan a créé une conception à double disque est en fait un geste de la part du gouvernement. Une expérience que si cela ne fonctionne pas, alors il ne fait aucun doute que les «cloches Lazarus” parce que dans cette situation il est allé à la paroi.

Notre source a déclaré, se plaignant des estimations qui en plus du Premier ministre de l’Environnement de la fraction secrétaires d’Etat des quatre cinquièmes ne déplorent le départ de Lazare,

comme relation joviale avec les députés Lazaro est pas un petit effet, le fait qu’il «a divisé l’argent de l’UE”.

Pas tout le monde, cependant, voit la nouvelle position de János Lázár si négativement. Le travail du gouvernement sérieux de juge de perspicacité autre source directement tournent vers le ministre pour être le seul membre du courage du gouvernement à affronter ouvertement avec le système mis au point, ce qui rend la vulnérabilité et les responsabilités existentielle du travail accable les autres, mais il suffit d’écouter.

Selon certaines sources, le pouvoir formel pour remplacer le pouvoir informel est habituellement beaucoup d’incertitude, la frustration et la passivité crée découlant de précaution en interne, même sous le lecteur maximale exécuteurs fidèles.

“Orbán appelé le Code, chaque porte est ouverte ou fermée, de sorte que le vrai nom de ses décisions gouvernementales sont prises sur la base de la proximité de la” – indicateur en cause, et à côté de Andy Vajna, si Bony et Árpád Antal Rogan cités comme un exemple de la cuisine des décisions de politique.

Cela dit, se référant au fait que Lazare était un sujet de préoccupation légitime pour l’exonération de la puissance informelle du salut à plus. Ainsi “dossiers difficiles” sont avec lui – a expliqué notre source – et ne contestent pas le pouvoir de méthodes techniques de ministre de la cruauté, dit-il, au moins, il “a essayé de travailler”, et contrairement à beaucoup de ses collègues ne alibizett une responsabilité du gouvernement, combinés avec les cas où il n’a pas été possible en raison du système d’imprévisibilité de savoir exactement le «patron» volonté.

Selon cette source, pas tout le monde ose entreprendre le risque, donc alors le pouvoir formel de prise de décision ou de bousculer les uns les autres questions délicates, ou sont en attente.

Source: atv.hu

Leave a Reply 243 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: