< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Az algyői lett Az év tájháza

| Mobile | RSS

Az algyői lett Az év tájháza

2015. október 3. | hozzászólás | Kultúra

Szakmai verseny
Az algyői lett Az év tájháza

A zsűri döntése alapján a Csongrád megyei Algyő tájháza nyerte idén Az év tájháza szakmai versenyt.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége közleménye szerint a verseny döntőjében az algyői tájház a palóc népművészet ápolása terén példaértékű munkát végző, 50 éve alapított recski tájházzal, valamint a mezőcsáti tájházzal versengett.

Az algyői tájház 2001 óta működik, küldetése, hogy összegyűjtse, feldolgozza és a helyiek rendelkezésére bocsássa a még meglévő algyői értékeket, különös tekintettel a helyi halászatra, kovácsmesterségre és kosárfonásra. Emellett a tájház szerepet vállalt az iskolai néprajzi oktatásban, valamint a honismereti és hagyományőrző szakkör működésében.

Az intézményben gyakran tartanak kézműves foglalkozásokat, előadásokat és családi rendezvényeket, emellett időszaki kiállításokkal járulnak hozzá a településhez nem szorosan kötődő néprajzi ismeretek bővüléséhez.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokon a gyerekek különböző korcsoportokban különféle témákkal ismerkedhetnek meg, így például a halászattal, valamint az 1930-as és az 1970-es évek algyői népéletével. Az alkalmakon a gyerekek részt vehetnek kézműves termékek gyártásában, népi ételek készítésében és gyógynövények feldolgozásában is.

A tájház 2014-ben újult meg a helyi önkormányzat 15 millió forint értékű önerős fejlesztésével, amelynek részeként a hagyományos épület helyreállítása a legmodernebb kiállítás-technika telepítésével párosult, így a tájház ma a lakásbelsőkön túl multimédiás és interaktív eszközök segítségével mutatja be a település egykori életmódját, gazdálkodását és szokáshagyományait.

Az év tájháza cím idei nyertesét pénteken az immáron tizenharmadik alkalommal megrendezett Magyarországi Tájházak Szövetségének országos szakmai konferenciáján hirdették ki – áll a közleményben.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 2196 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: