< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Margaret Thatcher, a Vasladynek is nevezett első brit női miniszterelnök 90 éve született

| Mobile | RSS

Margaret Thatcher, a Vasladynek is nevezett első brit női miniszterelnök 90 éve született

2015. október 8. | hozzászólás | Kultúra

Margaret Thatcher első brit női miniszterelnök a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 42. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600
margaretthatcher

 

Margaret Thatcher, a brit konzervatívok vezére pártja győzelmét ünnepli.
London, 1979. május 4.
MTI/UPI

Margaret Thatcher, a Vasladynek is nevezett első brit női miniszterelnök 90 éve, 1925. október 13-án született.

Margaret Hilda Roberts a közép-angliai Grantham kisvárosban látta meg a napvilágot, ahol kis üzletet vezető apja volt a polgármester. Puritán, vallásos neveltetést kapott, a legfőbb értéknek szemében a felelősségérzet és a függetlenség számított. Ösztöndíjjal jutott be az Oxfordi Egyetemre, ahol vegyésznek tanult, négy évig kutatóként dolgozott, majd jogi diplomát szerzett, adóügyekre szakosodott, és belevetette magát a politikai életbe. Először 1946-ban indult választáson konzervatív színekben, s bár alulmaradt, a kampány során megismerkedett egy vagyonos üzletemberrel, Denis Thatcherrel, akivel 1951-ben házasságot kötött.
A kiváló fellépésű, rendkívüli meggyőző erővel megáldott Mrs. Thatcher 1959-ben lett parlamenti képviselő, 1964-ben a tory árnyékkormány tagja, 1970-ben Edward Heath kormányában oktatási és tudományügyi miniszter. Már ekkor heves támadások kereszttüzébe került, mert megszüntette az iskolákban az ingyen tej osztogatását.
Thatcher asszonyt 1975-ben nő létére és “alacsony” származása ellenére választották meg az előző évben ellenzékbe szorult Konzervatív Párt vezérévé. A súlyos helyzetbe került Nagy-Britanniában radikális változásokat, “a szocializmus visszafordítását”, kevesebb állami beavatkozást és több versenyt, kisebb adókat és államot ígért.
Pártja 1979-ben győzött a választásokon, a szigetország első női miniszterelnökét 1979. május 3-án iktatták be tisztségébe. Azonnal hozzáfogott a jóléti állam leépítéséhez: megnyirbálta a szociális kiadásokat, privatizálta az elkényelmesedett állami vállalatokat, “népi kapitalizmusa” révén minden ötödik brit részvénytulajdonos lett. A váltás nehéz éveiben népszerűsége mélyrepülésbe kezdett, de a birodalmi nosztalgiákat felélesztő 1982-es falklandi háború fordulatot hozott, és 1983-ban elsöprő győzelmet aratott a választásokon.

margaretthatcher2

 

Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke a Parlament Munkácsy Termében fogadja Margaret Thatcher brit miniszterelnököt.
Budapest, 1984. február 3.
MTI Fotó: Manek Attila

A szigorú intézkedések ekkorra már éreztették hatásukat, az állami pénzügyek egyenesbe jöttek, emelkedett az életszínvonal, megnőtt az ország nemzetközi tekintélye. Keményen letörte a nagyhatalmú szakszervezetek ellenállását, amelyek a több mint 20 bánya bezárása miatt egy évig tartó bányászsztrájk után kénytelenek voltak kapitulálni. Sértetlenül vészelte át az ír IRA merényletkísérletét is.
A kezdetben élesen szovjetellenes külpolitikát követő “Vaslady” – az elnevezést a szovjet sajtó aggatta rá 1976-ban – a világ változását követve idővel feladta irányvonalát, 1984-ben Budapestre is ellátogatott, és ő fedezte fel a Nyugat számára a peresztrojkát elindító Mihail Gorbacsov szovjet vezetőt.
A konzervatívok 1987-ben újra győztek, de a Vasladyt egyre erősebben bírálták, azzal vádolták, hogy nem kormányoz, hanem uralkodik. Pártbeli bázisa meggyengült, s miután a pártvezérségért folytatott harcban a szavazás első fordulójában sem ő, sem kihívója nem kapott többséget, 1990. november 22-én bejelentette lemondását a jelöltségről, tizenegy év után a kormányfői tisztségről is. 1992. június 6-án bárónői rangot, életre szóló felsőházi tagságot kapott a királynőtől.

margaretthatcher3

 

Margaret Thatcher brit kormányfő Mailáth Imre tárlatvezetését hallgatja a Kovács Margit Emlékmúzeumban.
Szentendre, 1984. február 4.
MTI Fotó: Manek Attila

Az immár hivatalosan is Lady megszólításra jogosult Vaslady a Philip Morris amerikai dohánytársaság tanácsadója lett, megírta emlékiratait, járta a világot, előadásokat tartott. 2002-ben több szélütést szenvedett, és az időskori demencia tünetei is jelentkeztek rajta, ezután már ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Phíllida Lloyd Vaslady című filmjében Meryl Streep lenyűgözően alakította az élete végén bizonytalanul botladozó idős asszonyt és a fiatal, erőtől duzzadó politikusnőt.
Margaret Thatcher, Nagy-Britannia első női miniszterelnöke, Churchill óta legnagyobb hatású politikusa 2013. április 8-án halt meg. Temetésén II. Erzsébet királynő mellett 170 ország 2300 vezetője vett részt, a királynő miniszterelnökei közül korábban csak Churchill búcsúztatásán jelent meg személyesen.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 2247 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: