< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Köln Kampánya közepette késeltek meg egy német polgármesterjelöltet

| Mobile | RSS

Köln Kampánya közepette késeltek meg egy német polgármesterjelöltet

2015. október 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Köln
Kampánya közepette késeltek meg egy német polgármesterjelöltet

Választási kampánya közepette megkéselték szombat reggel Kölnben Henriette Reker független főpolgármester-jelöltet Kölnben, egy nappal azelőtt, hogy főpolgármester-választást rendeznek a Rajna-parti nagyvárosban.

A támadásban Henriette Reker és négy további személy, köztük kampánystábjának egyik tagja megsebesült. A 44 éves támadót elfogták, aki a lefegyverzése során szintén megsebesült. Reker és egy másik sebesült állapota súlyos, de nem életveszélyes – közölték a hatóságok.

A rendőrség szerint a támadás az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Párt (CDU) egy piacon felállított választási standjánál történt, a független főpolgármester-jelölt bírja a CDU támogatását.
A férfi azt hajtogatta, hogy „ezt meg kellett tennie”

A támadó a hatóságoknak azt mondta, hogy „idegenellenes indítékból” támadta meg Rekert, aki jelenleg a kölni önkormányzat társadalmi és integrációs osztályának vezetője, és e minőségében az odaérkező menekültek elszállásolásáért is ő felel.

A Kölner Stadt-Anzeigers napilap honlapja szerint Rekert egy 20 centiméteres pengével a nyakán sebesítette meg a támadó, aminek során megsérült a nyelőcsöve.

Bernd Petelkau, a CDU kölni elnöke, aki a támadás szemtanúja volt a Rheinischen Post helyi napilapnak elmondta: a támadás előtt a férfi azt kiáltozta, hogy ő a „megváltó”. „Hamis minden, ami itt történik, megszabadítom magunkat az ilyen emberektől.” A támadás elkövetése után nem menekült el, azt hajtogatta, hogy „ezt meg kellett tennie”.

Norbert Wagner rendőrnyomozó azt közölte, hogy az elkövető nem említette konkrétan Reker vagy Angela Merkel kancellár menekültügyi politikáját a támadás során, csak „általános kijelentéseket tett ezzel kapcsolatban”.

Az elkövető a hatóságok közlése szerint évek óta munkanélküli volt és büntetlen előéletű. Elmeorvosi vizsgálatnak fogják alávetni, hogy kiderítsék, valóban az idegenellenesség volt-e a fő indítéka, illetve szerepet játszott-e a támadásban egészségügyi állapota is.
Maziere a demokrácia elleni támadásnak nevezte az esetet

A német politikai pártok pártállástól függetlenül elítélték a támadást. A helyi választási bizottság tanácskozása után bejelentette, hogy a történtek ellenére a tervek szerint megtartják a vasárnapi főpolgármester-választást Kölnben.

Thomas de Maziere belügyminiszter közleményében elítélte és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a történteket, egyúttal pedig arra figyelmeztetett, hogy Németországban a menekültekkel kapcsolatos vita hangneme egyre inkább eldurvul, illetve a szombatihoz hasonló erőszakos cselekmények kísérik azt.

Németországban ritkák a politikus elleni támadások, bár nem példa nélküli a szombati eset. 1990-ben Wolfgang Schauble akkori belügyminisztert – mostani pénzügyminisztert – kampányolás közben meglőtte egy elmeháborodott férfi, Schauble a támadás miatt tolószékbe kényszerült. Ugyanebben az évben Kölnben egy elmeháborodott nő megkéselte Oskar Lafontaine-t, aki akkor a szociáldemokraták kancellárjelöltje volt.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |