< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Csak a hamisítók és csempészek járnak jól a kormány új tervével?

| Mobile | RSS

Csak a hamisítók és csempészek járnak jól a kormány új tervével?

2015. október 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Csak a hamisítók és csempészek járnak jól a kormány új tervével?

A Magyarország által tervezett egységes dohánytermék csomagolás olyan drasztikus beavatkozás a piac működésébe, amely nem áll arányban a vélelmezett kedvező egészségügyi hatásokkal – állítja a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSz).

A DBMSZ álláspontja szerint az egységes csomagolásra Magyarországon nincs szükség. Az elmúlt 4-5 évben a kormány olyan intézkedéscsomagot fogadott el a nemdohányzók védelmében, valamint a dohánytermékek láthatóságának és elérhetőségének csökkentése érdekében, melyek alkalmasak a dohányzás visszaszorítására. Ennek jelei már látszanak: 5 százalékkal növekedett a nemdohányzó fiatalok aránya 2013-ra és csökkent a dohányzó lakosok száma.

Magyarország 2016 májusától tervezi bevezetni az egységes csomagolást – mondta hétfőn Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára.

Mindeddig egyedül Ausztráliában vezettek be egységes csomagolást. Az Ausztrál Egészségügyi és Népjóléti Intézet adatai szerint a fiatalkorúak dohányzása (12-17 év) a 2010-2013 időszakban több, mint 30 százalékkal emelkedett -2,5 százalékról 3,4 százalékra nőtt. Ezen kívül az egységes csomagolás bevezetése óta a feketepiac is 25 százalékkal nőtt, már a teljes fogyasztás 14,3 százalékát reprezentálja. A teljes fogyasztási tendencia változatlan maradt, a piac értéke viszont drámaian visszaesett.

Senkinek sem kedvez

A lépéssel rosszul járna az állam, mert adóbevételtől esik el és nem éri el az egészségvédelmi célkitűzéseit, a kiskereskedő, mert megnövekszik a kiszolgálási ideje, növekszik a költsége, romlik a profitabilitása, mert a márkák láthatóságának csökkenése miatt a fogyasztók az olcsóbb termékekre váltanak. Ezen felül a felnőtt korú fogyasztó is rosszul jár, mert megfosztják a választás és az információhoz jutás szabadságától, hiszen ma Magyarországon a dohánytermékek csomagolása az egyetlen eszköz a trafikba belépő dohányosok számára, amely segít nekik a dohánytermékek közötti szabad választásban. Nem utolsó sorban pedig a dohánygyártókat fosztják meg szellemi tulajdonjoguktól és az áron kívül minden verseny lehetőségétől.

A szövetség álláspontja szerint Magyarországon a legnagyobb kockázatot nem a két legnagyobb felületén egyébként is hamarosan 65-65 százalékban kombinált egészségvédő figyelmeztetéssel rendelkező dohánytermékek láthatósága jelenti, hanem a feketepiac. Az egységes csomagolás olcsóbbá teszi a hamisítást és vonzóbbá a csempészett termékeket.

A DBMSz azt javasolja a kormánynak, vizsgálja felül az egységes csomagolás bevezetésének tervét, és csak abban az esetben foglalkozzon vele, ha a trafikrendszer és a 65 százalékos kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése nem éri el a kívánt hatást. A trafikrendszer létrehozása és a trafikokból a fiatalkorúak kitiltása után a megfelelő felvilágosításra és oktatásra kellene fektetni a hangsúlyt a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 174 megnézve, 1 alkalommal mai nap |