< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Döbbenetes Parányi kavics írhatja át a Föld történelmét!

| Mobile | RSS

Döbbenetes Parányi kavics írhatja át a Föld történelmét!

2015. október 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Döbbenetes
Parányi kavics írhatja át a Föld történelmét!

Egy Nyugat-Ausztráliában talált apró cirkonkristály bizonyíték lehet arra, hogy a bolygón már 4,1 milliárd évvel ezelőtt, vagyis az eddig véltnél 300 millió évvel korábban is volt élet.

A Stanford Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói nemrég mintegy tízezer darab, több milliárd éves cirkonszemcsét gyűjtöttek be a nyugat-ausztráliai Jack Hills-hegységnél, köztük egy olyat, amelyről úgy vélik, hogy – plusz-mínusz tízmillió évvel kalkulálva – 4,1 milliárd éves szénlerakódást tartalmaz.

“A burok egésze repedésmentes, ami azt jelenti, hogy nem közelmúltbeli geológiai folyamatokból származó szennyeződésről van szó, és talán ez lehet a bizonyítéka annak, hogy a földi élet már 4,1 milliárd évvel ezelőtt kialakult” – írták a szakemberek az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmányukban.A kutatók korábban fosszíliák vizsgálata révén jutottak arra, hogy a földi élet kezdete nagyjából 3,8 milliárd évvel ezelőttre nyúlik vissza, az első egysejtű élőlények megjelenéséig. A Homo sapiens nagyjából 200 ezer évvel ezelőtt tűnt fel Kelet-Afrikában.

blogs.voanews

A cirkonkristályok a Föld legősibb ismert ásványai. A geológusok kitűnő “memóriájuk” miatt tartják nagy becsben őket: fiatalabb kőzetek közé zárva igen ellenállóak, kémiai összetételük változatlan marad korszakokon át.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 759 megnézve, 2 alkalommal mai nap |