< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: “Meg kell szabadítani az oligarcháktól a politikát”

| Mobile | RSS

“Meg kell szabadítani az oligarcháktól a politikát”

2015. október 21. | hozzászólás | Közélet

“Meg kell szabadítani az oligarcháktól a politikát”

Meg kell szabadítani a politikát az oligarcháktól és szükség van egy új baloldali kínálatra – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke egy budapesti, Magyarország jövőképével foglalkozó vitaesten.

A PM pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány által rendezett beszélgetésen Szabó Tímea azt mondta, a PM szerint “példamutató és friss politikát” kell kínálni, ami konszenzusra törekszik. Az új baloldali “kínálatnak” továbbá figyelembe kell vennie a gazdasági és társadalmi lecsúszást – tette hozzá.

Szabó Tímea beszélt arról is, hogy szerinte tragikusan elszakadt a politikai elit és a társadalom, hiányzik a társadalmi bázis, ami hatni tud ma a politikára.

Az ellenzéki politikus szerint foglalkozni kellene azzal is, hogy a mai magyar társadalom egy részében “lakozik egy illiberális, (…) egy nagyon autoriter és kirekesztő tendencia”.

Csigó Péter szociológus, akinek a tanulmánya szolgáltatta a beszélgetés alapját, elmondta: azt gondolja, hogy a 1989-es alapon álló pártok nem lesznek képesek változást elérni. Erre egy új rendszerváltó program lenne képes.

Szerinte a 2000-es évek közepén tört meg az 1989-ben indult felzárkózás a nyugati modellhez. A probléma az, hogy közben a nyugati demokráciák is “egyre mélyülő válságban vannak” – mondta Csigó Péter.

A szociológus a tanulmányában a demokrácia kiüresedését megakadályozandó – a többi között – utalvány alapú pártfinanszírozást, sorsolt civil esküdtszéket – amely nagyberuházások, illetve népszavazások esetében gyakorolhatna vétójogot -, valamint civil parlamentet javasol.

Majtényi László alkotmányjogász arról beszélt, hogy “a liberális demokrácia fennállása óta válságról válságra támolygott”, a diktatúra pedig gyakran sokkal elmésebb, fürgébb, és hatékonyabb, valamint soha nincsen benne válság.

Ugyanakkor amíg a liberális demokrácia folyamatosan “részegen imbolyog” addig “ezek a daliás önkényuralmi rendszerek egyszer csak (…) összesnek” – mondta Majtényi László hozzátéve, hogy ez a sors vár szerinte a nemzeti együttműködés rendszerére is.

Rauschenberger Péter filozófus elmondta, szerinte egy szétesett társadalom nem alkalmas a liberális demokráciára. Ez a harmadik köztársaság bukásának tanulsága. A liberális demokrácia arról szól, hogy nem létkérdés a másik megsemmisítése, egzisztenciálisan módunk van kompetensnek lenni politikai kérdésekben, illetve nem a “napi életben maradást” veszélyezteti az, ha időt szánok a közügyekben való részvételre – mondta.
Forrás: MTI-Sztárklikk

forrás:stop.hu

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: