< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rögzített szakképzési keretek Mindenhol szükség van ápolóra és gyógyszerészre

| Mobile | RSS

Rögzített szakképzési keretek Mindenhol szükség van ápolóra és gyógyszerészre

2015. október 21. | hozzászólás | Közélet

Rögzített szakképzési keretek
Mindenhol szükség van ápolóra és gyógyszerészre

szerző:Jobbágyi Zsófia

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szakmánként és megyénként rögzíti a jövő évi beiskolázási keretszámokat.

korhaz,nover
Alig néhány megyében van elég ápoló (képünk illusztráció) (Fotó: Horváth Péter Gyula)
Ennek alapján három kategóriába sorolja a szakképzéseket: a „támogatotti” körbe kerülőknek az állam finanszírozza az oktatást, a „korlátozottan támogatottaknak” megyénként és fenntartónként keretszámokat határoznak meg, az úgynevezett „N” osztályba soroltak képzéséhez pedig egyáltalán nem jár jövőre költségvetési támogatás.

Az egészségügyben ápolókra általában az ország teljes területén, „korlátlanul” szükség van, azzal együtt, hogy Bács, Baranya, Hajdú és Zala megye „részben már megtelt”. Szintén ide sorolhatók a gyógyszertári asszisztensek, akikre tizenegy megyében van kereslet, az ország többi részén az állam nem nyújt támogatást a képzésükhöz.

A „képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens” szakmára jelentkezők helyei nyolc megyében már megteltek, a többiben korlátozott számban van a képzésükre lehetőség. Mentőápoló tizenegy megyében „számolatlanul” kell, az ország többi részén létszámkeretet határoz meg számukra a rendelet. A szövettani asszisztenseknek kilenc megyében van támogatott képzési helyük, máshol viszont nincs nekik létrehozott államilag támogatott hely.

A pszichiátriai gondozók Békés, Csongrád, Hajdú, Szolnok, Nógrád, Szabolcs megyében kaptak korlátozott keretszámot, máshol nem támogatott központilag az oktatásuk.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 195 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: