< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Washington és Moszkva összehangolhatja támadásait az IÁ ellen

| Mobile | RSS

Washington és Moszkva összehangolhatja támadásait az IÁ ellen

2015. október 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Washington és Moszkva összehangolhatja támadásait az IÁ ellen

Egyetértési memorandumot írtak alá kedden az amerikai és az orosz fegyveres erők képviselői egyebek között azokról a lépésekről, amelyek segítségével megelőzhetők a két országnak a Szíriában párhuzamosan légicsapásokat végrehajtó gépei közötti véletlen konfliktusok – jelentette be kedden a Pentagon.

Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője arról tájékoztatott, hogy a dokumentum teljes szövegét Oroszország kérésére nem hozzák nyilvánosságra. Annyi azonban tudható, hogy kialakították a repülőgépek személyzete által követendő biztonsági légi protokollt, azonban nem hangolták össze az orosz és amerikai irányelveket. Úgynevezett földi “forró vonalat” is létesítenek a két fél között az egyeztetett frekvencián folytatott légi kommunikáció összeomlása esetére – írja a CNN.

A memorandum értelmében a felek munkacsoportot állítanak fel a további teendők megvitatására. Cook szerint a protokoll a repülőgépek közötti biztonságos – a szóvivő által konkréten meg nem nevezett – távolság fenntartására szólít fel. A megállapodás nem irányoz elő együttműködést semmilyen területen, így a célpontokra vonatkozó értesülések megosztásában sem.

peter cook szóvivő (balról). forrás: reutersPeter Cook szóvivő (balról). Forrás: Reuters
Moszkvában Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes a memorandum aláírását “fontos gyakorlati jelentőséggel” bíró pozitív lépésnek nevezte. Antonov szerint a felek állandó kommunikációs csatornákat hoznak létre és “meghatározzák a válsághelyzetekben való együttműködés mechanizmusát, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást”.

A miniszterhelyettes szerint az amerikaiak ígéretet tettek rá, hogy az egyeztetett szabályokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalíció többi tagjával is elfogadtatják.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden bejelentette, hogy John Kerry külügyminiszter szerdán Európába és a Közel-Keletre indul, hogy a szíriai válság megoldásáról és a fokozódó izraeli-palesztin erőszakcselekmények mérsékléséről tárgyaljon. Kerry a tervek szerint találkozik majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

atv.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |