< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Fontos változások jönnek az uniós vámjogban

| Mobile | RSS

Fontos változások jönnek az uniós vámjogban

2015. október 22. | hozzászólás | Közélet

Fontos változások jönnek az uniós vámjogban

Jövő májustól jelentősen megváltozik az uniós vámszabályozás, ami komoly kihívások elé fogja állítani a vállalkozásokat. Már most érdemes elkezdeni a felkészülést a változó szabályokra.

A nemzetközi kereskedelem és a globális környezet utóbbi évtizedekben tapasztalt változása egyre inkább szükségessé teszik egy teljesen új, közösségi jogszabályi környezet megalkotását. A már több mint 20 éves jogszabályt, a Közösségi Vámkódexet a 2013. október 10-én kihirdetett Uniós Vámkódex váltja majd le, a tervek szerint 2016. május 1-jétől. A végleges részletszabályok egyelőre nem ismertek, az azonban már látható, hogy az új szabályok jelentős újdonságokat és változásokat hoznak, amelyekre érdemes időben felkészülni – hangzott el az EY Magyarország napokban megrendezett szakmai rendezvényén.

Az új jogszabályban változnak az alapvető ügyintézési szabályok és számos más általános rendelkezés is. Bizonyos esetekben például lényegesen nőhetnek a vámhatósági döntéshozatalra rendelkezésre álló határidők, ezt a különféle engedélyek megszerzése kapcsán érdemes figyelembe vennie a cégeknek. Új vámeljárásként jelenik majd meg a meghatározott célra történő felhasználás vagy a vámszabad terület, emellett bizonyos korábbi eljárások megváltoznak (például a vámraktározás vagy az aktív feldolgozás), illetve egyesek meg is szűnnek (például a vámfelügyelet melletti feldolgozás).

Szigorúbbak lesznek a vámérték kimunkálására vonatkozó szabályok azon érintetteknél, amelyek jogdíjat fizetnek az importált áruk kapcsán, illetve akkor, ha a vámjogi szabadforgalomba helyezés előtt többször értékesítik az importált terméket. Az új kódex ugyanakkor számos vámjogi egyszerűsítést is bevezet, így például az önértékelést vagy a központi vámkezelés jogintézményét.

Az új Uniós Vámkódex célként fogalmazza meg a hatóságok, illetve a gazdálkodók közötti kommunikáció teljes körű elektronizálását. Az erre alkalmas új elektronikus felületeket fokozatosan alakítják ki a jelenlegi tervek szerint 2020 végéig.
forrás:napi gadaság.hu

Leave a Reply 169 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: