< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ötvenhat hőseire emlékezünk

| Mobile | RSS

Ötvenhat hőseire emlékezünk

2015. október 23. | hozzászólás | Közélet

DSC00028Ötvenhat hőseire emlékezünk

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
Számos ünnepi program várja az érdeklődőket országszerte pénteken, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének ötvenkilencedik évfordulójára emlékezünk.

Ma délután három órakor Simicskó István honvédelmi miniszter a budapesti Műegyetem aulájában idézi fel a forradalom kitörése előtti nap történéseit. Utána fáklyás felvonulás indul a Bem-szoborhoz. Holnap délelőtt 10 órakor a Parlamentnél Magyarország lobogójának katonai tiszteletadás melletti felvonásával kezdődik a nemzeti ünnep programsorozata. Utána a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort a Kossuth téren, majd táncház várja az érdeklődőket. Az Országházban bárki ingyenesen megtekintheti a Szent Koronát. A Terror Háza Múzeumba is térítésmentes lesz a belépés. Közben a Várban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum családi napot tart. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében, a Pagodában történelmi sétára hívják az emlékezőket, akik a Szabad Magyar Rádió címeres kitűzőjét kapják ajándékba. Az épületnél kiállítanak egy korabeli szovjet T–34-es szovjet harckocsit.

Fotó: MNO

A Budapesti Közlekedési Központ is készült az ünnepre: a 2-es, a 4-es és a 6-os villamos vonalán az október 23-i és a következő hétvégén is korhű villamosok közlekednek majd óránként, amelyeken bárki ingyen utazhat, a megállókban pedig különleges installációkkal idézik fel a forradalom eseményeit. A Szent István-bazilikában este nyolc órától Verdi Requiemje csendül fel.

Október 23-án fideszes polgármesterek és politikusok részvételével a fővárosban és országszerte számos rendezvény lesz. A II. kerületi Széna téren Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt fideszes polgármester tart ünnepi beszédet. A Jobbik a Corvin közben ünnepel, ahol Vona Gábor pártelnök mellett felszólal a Corvin köz néhai legendás parancsnokának, Pongrátz Gergelynek az öccse, Pongrátz András is. Szél Bernadett, az LMP társelnöke a II. kerületi Mansfeld Péter parkban mond beszédet délben. A DK délelőtt megkoszorúzza a városligeti „vaskefét”, majd Gyurcsány Ferenc pártelnök sajtónyilatkozatot tesz.

Orbán Viktor és Áder János sem lesz Magyarországon a nemzeti ünnepen: a miniszterelnök Madridban és Brüsszelben tárgyal, az államfő pedig Bajorországba látogat ottani magyar szervezetek meghívására.
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 22.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: