< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Amerika új lopakodó szuperbombázót épít

| Mobile | RSS

Amerika új lopakodó szuperbombázót épít

2015. október 28. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Amerika új lopakodó szuperbombázót épít

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, melyik cég építheti a légierő új, lopakodó, nagy hatótávolságú bombázóit: a Northrop Grumman. A rivális Boeing fontolgatja, hogy megtámadja a döntést. Egyetlen gép 562 millió dollárba kerül majd, a program teljes költsége várhatóan 80 milliárd dollár lesz. Az első darabok 2025-ben állhatnak hadrendbe.

A Northrop Grumman építheti az amerikai légierő új, nagy hatótávolságú, lopakodó szuperbombázóját, jelentette be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

Nukleáris és hagyományos arzrenállal

A gép terveit természetesen nem hozták nyilvánosságra, de a bejelentés szerint hagyományos és nukleáris fegyvereket is képes lesz célba juttatni. Nagy hatótávolságú lesz, vagyis a világ bármely pontján be tudják majd vetni amerikai bázisokról. Egyelőre azt sem tudni, hogyan fog kinézni az új gép, de a találgatások szerint a szintén lopakodó (pontosabban alacsony észlelhetőségű) B-2-es bombázóra hasonlít majd, amit úgyszint a Grumman épített.

2025-ben már harcolhatnak

A bejelentés szerint egy gép 564 millió dollárba, vagyis 159 milliárd forintba kerül majd. Elemzők szerint a projekt teljes költsége legalább 80 milliárd dollár (22601 milliárd forint) lesz, ha a légierő 100 darabot vásárol, ahogy most tervezik, írja a Reuters. A védelmi minisztérium azt szeretné, ha a gép legkésőbb 2025-ben hadrendbe tudna állni.

A Boeing még keresztbe tehet

Az újgenerációs stratégiai bombázó megépítésére a Boeing és a Lockheed Martin is pályázott. Az eredmény kihirdetése után a Boeing azt nyilatkozta, „erősen fontolgatja”, hogy tiltakozni fog a döntés ellen. Ha így tesznek, azzal akár 100 nappal is késleltethetik a program indulását.

A B-2-eseket is a Grumman építette

Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Szükség van a frissítésre

Az új gépek az amerikai légierő B-52-es és B-1-es bombázóit váltanák, illetve azok mellett működnének. A B-52-eseket még az 1940-es években tervezték, az első darabok az 50-es években álltak hadrendbe. A típus az elmúlt két évben új fejlesztéseket kapott, várhatóan a 2040-es évekig marad szolgálatban.

A B-1-esek tervezése a 70-es években kezdődött és a 80-as években fejeződött be, az elterjedt B-variáns 1986-ban állt szolgálatba. A típust előreláthatóan a 2030-as évekig biztosan hadrendben tartja az amerikai légierő.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 211 megnézve, 1 alkalommal mai nap |