< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az atomhulladék eltakarítására szánt pénzből fizetnék az új rezsicsökkentést

| Mobile | RSS

Az atomhulladék eltakarítására szánt pénzből fizetnék az új rezsicsökkentést

2015. október 28. | hozzászólás | Közélet

Az atomhulladék eltakarítására szánt pénzből fizetnék az új rezsicsökkentést

Így hitetnék el az emberekkel, hogy nálunk olcsó az áram

Egy miniszterelnökségi vitairat szerint a paksi atomerőmű számára az atomerőmű leszerelésének költségeire létrehozott, mintegy 324 milliárd forintos alapját csapolná meg a kormány a 2017-es újabb rezsicsökkentéséhez, illetve arra, hogy kicsit felhizlalják az utóbbi években koplalásra fogott energiacégeket, amelyek addigra már szinte mind állami tulajdonban lesznek – írja az Index.

Még 1998-ban létrehozták a Nukleáris Pénzügyi Alapot (KNPA) a paksi atomerőmű leszerelésére és a nukleáris hulladék elszállítására, amelybe – saját számításai szerint – a paksi atomerőműnek még 540 milliárd forintot be kellene fizetnie a következő évtizedekben. Paks 17 év alatt összesen 324 milliárdot fizetett be ebbe az alapba, tavaly év végén összesen 243 milliárd forint későbbi célokra összegyűjtött pénz maradt a kasszában.

Egy, az Index birtokába került, a Miniszterelnökségen készült belső anyag szerint nagyrészt ennek a jövőben felhalmozandó vagyonnak a megcsapolásával juthatna pénz az állami közműholding megerősítésére, esetleg még egy újabb körös rezsicsökkentésre 2017-ben.

Az Index szerint az elképzelés a következő: azt az évi 20 milliárd forintot, amit eddig a paksi erőmű a hulladékok kezelésére tett félre, nem kellene félretennie, így kWh-ként 1,43 forinttal olcsóbban tudja adni az áramot. Ezzel párhuzamosan még két díjtételt csípnének le az árból. A Magyar Villamos Művek kereskedőcége, az MVMP nem számítana fel Paks felé 0,27 forint/kWh eredmény- és 0,16 Ft/kWh menedzsmentszolgáltatási díjat, ami így azt jelentené, hogy 1,86 Ft/kWh-tal, 9,56 Ft/kWh-ra csökkenne a paksi áram előállítási ára a mostani 11,42 Ft/kWh forintról.

A Pakson évente megtermelt árammennyiség kicsit kevesebb mint a felét, évente kb. 7,3 TWh-t odaadnák a lakosság ellátására a 9,56 forintos önköltségi áron, erre már csak az állami szolgáltató költségeit tennék rá, és néhány egyéb tételt, a lakosság tehát olcsó paksi áramot használhatna.

De nem járna rosszul az MVMP sem – írja az Index. Bár a már említett két, kis összegű díjat nem szedhetnék be Pakstól, az ott megtermelt áramot önköltségi áron kapnák, évente nagyjából 8,3 TWh-t pedig eladhatnának a szabadpiacon az olcsó áramból. A minisztérium úgy számol, hogy a manőverrel összességében az állami kereskedőcégnél 1,1 milliárd forinttal nagyobb profit landolhat.

Rendszerszinten pedig a Miniszterelnökség kalkulációja szerint összesen 16,6 milliárd forintot spórolhatnának meg. A korábbi évek áramárcsökkentéséhez képest ez nem nagy összeg, de a választások előtt kommunikációs eszköznek ez is jól jöhet, bemutatva azt, hogy az állami holding mégiscsak életképes – jegyzi meg a lap.

forrás:168óra.hu
Leave a Reply 179 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: