< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Szaúd-Arábia lenyomja az oroszokat?

| Mobile | RSS

Szaúd-Arábia lenyomja az oroszokat?

2015. október 28. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Szaúd-Arábia lenyomja az oroszokat?

Oroszország részesedését veszélyezteti az európai olajimportban Szaúd-Arábia a moszkvai elemzők szerint.

Az európai finomítók egyre több olajat vásárolnak Szaúd-Arábiától, veszélyeztetve az orosz pozíciókat – írta a Gazeta.ru orosz internetes újság.

Nyugati forrásokra hivatkozva írta, hogy az Exxon, a Shell, a Total és az Eni is nyugat-európai és földközi-tengeri feldolgozóik nyersolaj szükségletét mindinkább az arab forrásból fedezik.

A napokban közölte Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty vezetője, hogy Szaúd-Arábia elkezdte kőolaj szállítását Lengyelországnak – a piaci árnál olcsóbban adva azt. Az RBTH szerint az orosz szakértők mindenesetre egyelőre óvatosak e trend megítélésében, különösen mivel a szaúdi olaj nem most jelent meg az európai piacon, 2010-ben 30 millió tonnával már az arab ország exportjának 10 százalékát vette fel.

Alekszandr Paszecsnyik, a moszkvai országos energiabiztonsági alap kutatási főnöke úgy véli, a változásban inkább egy új logisztikai folyosó megnyílása játszik szerepet, hogy a gdanski kikötő ráállt az arab olajszállítmányok fogadására. Mivel a szaúdiak nem akarják csökkenteni termelésüket, logikus lépés új piacok meghódítása, aminek különös sürgősséget ad, hogy várható a teheráni vesztegzár feloldása, amivel hamarosan megjelenik az iráni olaj is a piacon, komoly versenyt támasztva. Ebben a szaúdiak az olaj hordóját várhatóan 48-49 dollárért fogják kínálni az európai vásárlóknak, 4-5 dollárral olcsóbban az uralinál, azonban az átállás az új forrásra beruházásokat igényel, így már nem olyan biztos, hogy megéri a váltás.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 197 megnézve, 1 alkalommal mai nap |