< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Orbán megvalósítja Gyurcsányék városrendezési tervét

| Mobile | RSS

Orbán megvalósítja Gyurcsányék városrendezési tervét

2015. október 29. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Orbán megvalósítja Gyurcsányék városrendezési tervét

A Figyelő szerint Orbán Viktor rehabilitálni akarja a Nyugati pályaudvarnál lévő rozsdaövezetet, és ott akár kormányzati épületek is helyet kaphatnának. Egykor hasonlóról álmodtak Gyurcsányék is, az 140 milliárdba került volna, ez is annyira jön ki.

Orbán Viktor támogatását élvezi az a terv, amely a Nyugati pályaudvar szomszédságában lévő, ma elhanyagolt rozsdazóna életre keltését, új funkciókkal való megtöltését szolgálja – írja a Figyelő, amely szerint a kormányfő egyenesen azt kérte, hogy januárra készüljön el a mintegy 170 ezer négyzetméteres terület rehabilitációs terve, határtanulmányokkal, költségszámításokkal együtt.

A Figyelő úgy tudja, hogy a tervezésbe bevonták a MÁV-ot és a Levegő Munkacsoportot is. A megújult területen közparkok, éttermek, sportkomplexumok, sőr kormányzati funkciókat ellátó épületek is helyet kapnának.

A projekt részeként lefednék a vasúti síneket, fölöttük épülne a közpark épülne, lebontanák a Ferdinánd hidat, felújítanák a síneket. A felújított területet 2018. június 30-ig adnák át – írja a hetilap, amely szerint a terület rendezés 60 milliárdból jönne ki, de a Nyugati pályaudvar, meg a vasúti sínek felújítása további 80 milliárdot vinne el.

A területet még a 2006-ban alakult Gyurcsány-kormány készült rehabilitálni, új kormányzati negyedet alakítottak volna ki. Az egész beruházás 140 milliárd forintba került volna, de 2008-ban lefújták az előkészületeket, arra hivatkozva, hogy túl drága volna, és a határidőt sem tudnák tartani.

Legutóbb, október elején arról jött hír, hogy a korábban a Nyugatinál a Westendet is felhúzó Demján Sándor a múzeumi negyedet telepítené a Nyugatinál lévő telekre, de erre reagálva Baán László, a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet előkészítő Liget Budapest projekt vezetője azt mondta, hogy nincs szó a Liget-projekt átköltöztetéséről, de a Nyugatinál valóban érdemes volna olyan zöldsávot kialakítani a rozsdaövezet helyén, amely a Ligetet kötné össze a belvárossal.

A kormányzati negyed látványtervei 2006-ból

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |