< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A cseh belügyminiszter szerint Magyarország uniós jogot sért

| Mobile | RSS

A cseh belügyminiszter szerint Magyarország uniós jogot sért

2015. október 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A cseh belügyminiszter szerint Magyarország uniós jogot sért

Magyarország sem tartja be az európai jogot, mert ha betartaná, nem érkeznének Csehországba a schengeni övezet más országaiból regisztrálatlan menekültek – mondta a cseh belügyminiszter.

“Ha minden európai állam betartaná az európai jogrendszert, akkor egyetlen illegális migráns sem lehetne a Cseh Köztársaságban. Azért, mert ezeket az embereket a schengeni övezetbe való belépés után az első biztonságos országban őrizetbe vennék, nyilvántartásba vennék őket, valamiféle dokumentummal látnák el, és ujjlenyomataik benne lennének az összeurópai nyilvántartásban” – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter az Aktuálne.cz hírportálon közölt interjúban.

Szerinte Csehországba azért érkeznek regisztrálatlan menekültek, mert Görögország, Olaszország, Szlovénia, Ausztria és

Magyarország “nem teljesíti kötelességeit”.

Zákánynál szálltak fel a menekültek az Ausztria felé tartó vonatra a határzár előtt
Forrás: AFP/Hanna Sonia

Magyarország október 17-én zárta le a horvát-magyar határt, előtte viszont a magyar és a horvát hatóságok egymással együttműködve segítették a menekültek útját Ausztria irányába. A horvát oldalról vonattal érkeztek az emberek a határhoz, ott egy magyar szerelvényre szálltak át. Így utaztak az osztrák határhoz.

Chovanec az interjúban elmondta: a migrációs hullám, destabilizálja a környező államokat, Csehországot eddig kevésbé érinti; az ország biztonsági helyzete stabil.

Szerinte az illegális migránsok beáramlása Csehországba az utóbbi hetekben lényegében leállt, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy

a magyarok kerítést építettek”.

Milan Chovanec úgy véli, hogy a migrációs válság megoldása érdekében Európának végleg el kellene hagynia a zsákutcát jelentő menekültkvótákat, és meg kellene erősíteni a külső schengeni határok védelmét.

A cseh minisztert aggasztja, hogy a migrációs ügyben Európa nagyon megosztott. Hozzátette: azok – osztrákok és németek – , akik korábban Orbán Viktort bírálták a kerítésépítés miatt, most maguk is kerítést akarnak építeni.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 862 megnézve, 1 alkalommal mai nap |