< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Árulók, törpepártok, Gyurcsány: Megszereztük az MSZP titkos tanulmányát

| Mobile | RSS

Árulók, törpepártok, Gyurcsány: Megszereztük az MSZP titkos tanulmányát

2015. október 31. | hozzászólás | Közélet

Árulók, törpepártok, Gyurcsány: Megszereztük az MSZP titkos tanulmányát

Tóbiás József környezetében nem aggódnak sem a Tárki által mért támogatottsági mélypont, sem pedig az október közepén, pár nap alatt lezajlott kamu puccskísérlet miatt. Az atv.hu birtokába jutott, az MSZP elnökének egy éves teljesítményét értékelő dokumentum őszintén nyúl a párt korábbi korszakainak eredményeihez és nem kíméli az elődöket sem. Ehhez képest a most regnáló vezetés erényeit olyan tematika alapján csoportosítja, hogy azt akár egy választási győzelemre készülő párt kampányanyagának is gondolhatnánk.

Árulók, törpepártok, Gyurcsány: Megszereztük az MSZP titkos tanulmányát

A Tárki legfrissebb, a hét elején publikált pártpreferencia-kutatása szerint az MSZP támogatottsága az ezredforduló óta nem volt ilyen alacsony. A negyed évvel korábbi mérések óta eltelt időszak kulcsszava a „migránskrízis”, amely alaposan befolyásolta a pártok népszerűségi indexének alakulását.

A teljes népesség körében az MSZP 11 százalékról 7 százalékra esett vissza, és a biztos pártválasztók körében is csökkent a támogatottságuk:

az októberben mért 14 százalékot legutóbb 2010 novemberében voltak kénytelenek elkönyvelni.

tóbiás józsefTóbiás József

A Nézőpont Intézet ugyanekkor készített felméréséből szintén ezt az eredményt kapjuk, azzal a kiegészítéssel, hogy a megkérdezettek továbbra is Gyurcsány Ferencet (DK) választanák a legtöbben (7%) miniszterelnöknek a baloldali pártvezetők közül, míg Tóbiás József támogatottsága 1 százalékos. A Mediánnál, az Ipsosnál és a Századvégnél szeptember elején/közepén mért adatok még 10-11 százalék körülire tették a szocialisták támogatottságát a teljes népesség körében, míg a biztos pártválasztóknál ez az arányszám akkor 16-17 százalék volt.

Árulók a rejtekben

Tóbiás József környezetéhez tartozó forrásunk szerint azért nem rezegnek a küllőik a Tárki és a Nézőpont adataitól, mert az elmúlt hónapok átlagából ők továbbra is 11 százalékos eredményt olvasnak ki, ami nem mellesleg egybecseng nem publikus, belső méréseikkel. Mint mondja,

nem érnek rá számháborúzni, őket most elsősorban a szakmai kérdések és az országjárás érdekli.

A pártelnök és csapata ugyanis november közepéig a négy égtáj felé indul regionális értekezleteket tartani. A szakmai konferenciák alapvetően az MSZP által kurrensnek tartott témák köré szerveződnek: több fizetés, több vidék, több népszavazás, több rezsicsökkentés, több egészségügy. A megyei küldötteknek szánt vérfrissítéseken szó esik persze a párt alapszabályát átíró november végi kongresszus ütemtervéről is.

tóbiás józsefTóbiás József

Ami a különféle sajtóorgánumokban három hete indított „puccskísérletet” illeti, forrásunk szerint abból semmit sem lehetett érzékelni a fizetésemelés témáját körbejáró első, kecskeméti konferencián.

„Nemhogy elnökváltó hangulat nincs, egyszerűen még csak szóba sem kerül a dolog” – mondja informátorunk, és úgy érzékeli, pillanatnyilag az az uralkodó nézet a párt keménymagjában, hogy

„nincs nagyobb áruló annál, aki név nélkül húzkodja meg a sajátjait a nyilvánosság előtt, ráadásul hamis információk alapján”.

Vége az alkonynak

A lapunk birtokába jutott, a szocialisták elnökének elmúlt egy évét értékelő dokumentum szerzői az elődök alatt kialakult helyzet elemzésével fordulnak rá Tóbiás munkásságára. Úgy látják, a tavaly nyáron még 8 százalékon álló MSZP-re a megszűnés árnyéka vetült, és miközben már alig akadt, aki baloldalinak tartotta volna, a választási összefogás révén törpe pártok diktátumainak és nyomásgyakorlásának vált kiszolgáltatottá.

gyurcsány ferencGyurcsány Ferenc

Nem elég, hogy az új vezetés több mint 2 milliárdos tartozást örökölt a korábbi elnökségektől – áll a dolgozatban –, a befelé forduló párt régimódi struktúrája is komoly hendikepet jelentett Tóbiáséknak. A 2014-ben elbukott választások óta pedig azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy korábbi választóik könnyedén átszavaztak a Jobbikra vagy a DK-ra.

És mi van most?

A dokumentum szerint épeszű embernek ma már nem jut eszébe a szocialisták alkonya, hiszen méréseik alapján az emberek legalább egyharmada gondolja úgy, hogy az MSZP civil, független és szakszervezeti szövetségesekkel képes lesz leváltani a Fideszt.

Erre a következtetésre – egyebek mellett – az elmúlt egy évben megnyert két időközi választás sikere alapján jutottak a szerzők, és miközben elismerik, hogy a veszprémi Kész Zoltán oldalán csak támogatóként jelentek meg, sejtetik, hogy ez a modell a későbbiekben még jól jöhet a pártnak.

kész zoltánKész Zoltán

Fizetésemelés egyenlő MSZP?

Az értékelés szerint átment az az üzenetük, hogy

a „baloldalt MSZP-nek hívják”, és ennek köszönhetően a média ma már „demokratikus ellenzékről” beszél a többi baloldali formáció kapcsán.

Akiktől egyébként nincs miért félniük, hiszen az emberek fejében új SZDSZ-ként megjelenő DK képtelen elmozdulni a parlamenti küszöb környékéről Gyurcsány szélső-liberális politikájával, az Együtt és a PM pedig ma már szinte alig mérhető.

Apropó Gyurcsány: a dokumentum a mérések alapján úgy ítéli meg, hogy az MSZP-s választók körében megszűnt az átszavazási hajlandóság mind a DK, mind a Jobbik irányába, ugyanakkor a DK szavazók nagy hányada voksolna az MSZP-re a győzelem reményében. Ha a választókerületi rendszer aktiválásával sikerül átstrukturálni a pártot, és még az óriási „örökséget” is leküzdik, a belső anyag optimista jövőképe szerint képesek lesznek a legesélyesebb kihívóként ráfordulni a két év múlva esedékes választásokra.

Az új éra erényei közé sorolják a szerzők azt is, hogy az MSZP elkezdett beszélni a szegénységről, és a kormány mesterséges témái közepette is következetesen követelik a fizetésemelést, a vasárnapi nyitva tartást, a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjat a férfiaknak, és tiltakoznak az állami földek elrablása ellen, amelyekből akár kampánytémák is lehetnek a 2018-ra.

 

forrás:atv.hu

Leave a Reply 834 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: