< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: UNHCR-jelentés Nincs más választás: fuss az életedért!

| Mobile | RSS

UNHCR-jelentés Nincs más választás: fuss az életedért!

2015. október 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

UNHCR-jelentés
Nincs más választás: fuss az életedért!

szerző:Kovacsik Ágnes


El Salvadori menekültek Texasban a határátlépés után
Fotó: JOHN MOORE / Europress/AFP
A fegyveres bűnbandák támadásai és a családon belüli erőszak miatt évről évre több ezer közép-amerikai nő kénytelen elhagynia az otthonát és menedéket kérni az Egyesült Államokban – derül ki az UNHCR szerdai jelentéséből.

Míg a nemzetközi média a Szíriából, Irakból és Afganisztánból Európába érkező bevándorlókra figyel, addig a nyugati féltekét érintő menekültválsággal kevésbé foglalkozik. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) viszont aggodalmát fejezte ki a Közép-Amerikát érintő krízishelyzet miatt.

A Woman on the run címmel publikált szerdai jelentésükben arra figyelmeztetnek, hogy migránsválság fenyeget az amerikai kontinensen. Mint írják, az egyre erősödő erőszakhullám miatt nők tízezrei hagyják el Hondurast, El Salvadort, Guatemalát és Mexikó egyes részeit: van, aki egyedül indul útnak, van, aki gyermekével vagy családtagjával együtt távozik az országból.

„A helyi hatóságok nem képesek megfékezni az erőszakot és rendet tenni, számos kiszolgáltatott nőnek nem marad más választása, mint az életéért menekülni, futni”

– írja a tanulmány előszavában António Guterres az UNHCR vezetője.
Fegyveres csoportok tartják rettegésben a régiót

A jelentés 160 nő személyes vallomásán alapul, akik arról számoltak be, hogy az állig felfegyverkezett nemzetközi bűnözői csoportok és drogbandák szexuális erőszakoskodásainak, bántalmazásainak és halálos fenyegetéseinek voltak kitéve nap mint nap. A tanulmány alapját adó interjúkat 2015 júniusa és szeptembere között rögzítették az USA-ban menedéket kérő nőkkel.

A jelentés szerint a megkérdezettek közel kétharmadát érte erőszakos támadás. Az interjúk tanúsága alapján a nők hatvan százaléka kénytelen volt végignézni, ahogy gyermekeiket a fegyveres csoportok erőszakkal toborozzák tagjaik sorába. Azt is sokan elmondták, hogy szemtanúi voltak annak, ahogy lemészárolják vagy elrabolják családtagjaikat.

Az UNHCR adatai szerint 2008 óta ötszörösére emelkedett a hírhedt északi háromszög országaiból az Egyesült Államokba érkező menedékkérők száma. Ugyanebben az időszakban a mexikói kérelmek száma a tizenháromszorosára nőtt. 2014-ben közel 40 ezer ember volt kénytelen elhagyni Hondurast, El Salvadort, Guatemalát, Mexikó egyes részeit, és kért menedéket az USA-ban. Az amerikai kormány adatai szerint a 16 077 menedékkérő nő 82 százalékáról bebizonyosodott, hogy üldöztetéstől, illetve a kínzásoktól való félelmében távozott az országból, így az Egyesült Államok elfogadta menedékkérelmüket.

Abból a régióból, ahol a világon a legmagasabb a gyilkosságok aránya, több mint 66 ezer gyermek érkezett egyedül vagy családjával az USA-ba. Az amerikai kormány adatai azt mutatják, hogy idén augusztusban több kísérő nélküli gyermek indult útnak Mexikóból és az említett három közép-amerikai országból, mint múlt év ugyanezen hónapjában.
A félelem árnyékában

A jelentés kiemelt helyen hoz interjút egy Norma névre hallgató tizenhét éves salvadori lánnyal. Története megrendítő. Norma a hírhedt, helyi fegyveres banda az M18 áldozatává vált: a csoport három tagja megerőszakolta egy temetőben 2014-ben. A lány úgy gondolja, azért válhatott a támadások célpontjává, mert feleségül ment egy rendőrtiszthez.
M18, MS–13: a fegyveres csoportok
Elsősorban Közép-Amerika két legkeményebb bandája felelős a brutális gyilkosságokért, a szexuális zaklatásokért, a rablásokért és a zsarolásokért. A gyilkosságok aránya az északi háromszög országaiban a legmagasabb: Honduras az első, El Salvador az ötödik, Guatemala pedig a hatodik a rangsorban. A régió bűnbandái a büntetlenségben bízhatnak, mert a kormány képtelen válaszolni az erőszakhullámra, képtelen megvédeni – elsősorban – a nőket. Még egy érdekes adat: El Salvador az első, Guatemala a harmadik, Honduras pedig a hetedik a nők ellen irányuló támadások, emberölések számát tekintve – derül ki a jelentésből.

A jelentés azt írja, hogy összekötözték a kezét, betömték a száját, még segítségért sem tudott kiáltani, s miután megerőszakolták, kidobták a szemétbe. A hányattatások ezzel nem értek véget, a gyermeke és a családja került a támadások kereszttüzébe, megfenyegették őket. Norma később lakhelyet is váltott, lecserélte a mobilszámát, és bezárkózott a házába. A zaklatások azonban tovább folytatódtak, mígnem döntést hozott: gyermekét és férjét hátrahagyva az Egyesült Államokba távozott.
Családi és hatósági erőszak

A nők egy része nemcsak a fegyveres csoportoktól való félelmében hagyja el az országot – ahogy írják a beszámolóban –, nagyon sokan a családon belüli erőszak áldozatává válnak. A nők több mint hatvan százalékát érte szexuális zaklatás a hatóságok és a rendőrség részéről is – áll a jelentésben.

Hiába fogadták el az északi háromszög országai a nők elleni erőszakról szóló jogszabályt, a jelentésben megkérdezettek egybehangzóan állítják, hogy a helyi rendőri erők és más bűnüldöző hatóságok nem voltak képesek megfelelő védelmet nyújtani a támadások ellen. Nagyon sok nő – az interjúk tanúsága szerint – a családon belüli erőszak következtében száll repülőgépre, hogy elkerülje a tragikus végkifejletet, mégpedig azt, hogy házastársuk megölje. A nők háromnegyede tisztában van azzal, hogy az USA-ba vezető út rendkívül veszélyes, de megéri a kockázatot – teszi hozzá az UNHCR a jelentésében.

Azok a nők, akik az északi háromszög országaiból menekültek, arról számoltak be, hogy az utazás előtt fogamzásgátló tablettát vettek be, hogy az emberkereskedők, illetve a fegyveres bandák erőszakoskodásai ellen így védekezzenek – ahogy arról korábban írtunk, és amire a jelentés is utal –, nagyon sok nő azt állította, hogy az emberkereskedők, a coyoték (prérifarkasok) erőszakoskodásának volt kitéve, sokszor szexuális szolgáltatás volt az ára a határátlépésnek.
Választ kell adni a krízishelyzetre

António Guterres korai intelemnek nevezte a jelentést, melynek az az elsődleges célja, hogy figyelmeztessen azokra a kihívásokra, amelyekkel a menekült nők néznek szembe, valamint tettekre sarkalljon: választ kell adni a fenyegető menekültválságra – hangsúlyozta. Az UNHCR vezetője azt kívánja elérni, hogy Közép- és Észak-Amerika minden országa ismerje fel a fokozódó krízist a régióban, valamint elő kell teremteni a megfelelő kapacitásokat a határokon azért, hogy azonosítani tudják azokat a személyeket, akik valóban nemzetközi védelemre szorulnak – tette hozzá Guterres.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 767 megnézve, 1 alkalommal mai nap |