< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Vívás-vk-Magyarország Gerevich-Kovács-Kárpáti vk – Nem került magyar a legjobbak közé

| Mobile | RSS

Vívás-vk-Magyarország Gerevich-Kovács-Kárpáti vk – Nem került magyar a legjobbak közé

2015. október 31. | hozzászólás | Sport

Vívás-vk-Magyarország
Gerevich-Kovács-Kárpáti vk – Nem került magyar a legjobbak közé

Egyetlen magyar kardozó sem jutott be a nyolcas döntőbe a Gerevich-Kovács-Kárpáti olimpiai kvalifikációs egyéni világkupaversenyen.

A 25 hazai indulóból négy léphetett pástra szombaton a 64-es főtáblán a budapesti MOM Sportban. A szinte már biztos riói résztvevő, Londonban olimpiai bajnok, idén Eb-aranyérmes Szilágyi Áron – a világranglista közvetlen élcsoportjában álló tizenöt társával együtt – kiemeltként csak ekkor kapcsolódott be a küzdelmekbe, míg Szatmári András, Decsi Tamás és Iliász Nikolász a pénteki selejtezőből került a legjobbak közé a 217 fős, rekordnagyságú mezőnyben.
Elsőként Decsi búcsúzott, mivel kikapott a francia Bolade Apithytől, majd ugyancsak az első fordulóban fejezte be szereplését Iliász is, akit pedig Szatmári győzött le magabiztos vívással. Utolsóként Szilágyi lépett pástra a nyitókörben, s a kanadai Joseph Polossifakis ellen nem volt miért aggódnia. Az elején ugyan még tapadt rá a tengerentúli vívó, de a szünetig így is háromtusnyira nőtt a magyar kardozó előnye, az egyperces pihenő után pedig gyorsan el is döntötte a párharcot.
A második fordulóban már lényegesen erősebb ellenfél várt rá a dél-koreai Oh Szang Uk személyében, s nehezebb dolga ígérkezett Szatmárinak is a francia Vincent Anstett ellen. Amennyiben a két magyar győz, biztosan lett volna hazai szereplője a nyolcas finálénak, mivel a következő körben, a legjobb 16 között egymással vívtak volna. Csakhogy vereséget szenvedtek. Előbb Szatmári úgy, hogy Anstett az asszó elején ellépett tőle, azután pedig őrizte két-háromtusos előnyét, majd Szilágyi mozgalmasabb, változatosabb küzdelemben maradt alul. Az első két találatot ő adta, azután sorozatban a dél-koreai akciói voltak eredményesek (2-6), s a szünetig 6-8-ra zárkózott fel Szilágyi. A második szakaszban volt 10-10 is az állás, de ekkor megint Oh vívott eredményesebben. Három tussal elhúzott, s bár az olimpiai bajnok magyar némileg felzárkózott, 13-14-nél az ázsiai kardozó a győztes tust is beadta.
Vesztett asszója után Szilágyi az MTI-nek azt mondta, hogy mindig fontos neki a hazai verseny, így megpróbált rá ezúttal is felkészülni.
“Ebben most hátráltatott egy betegség, illetve egy sérülés, egy gyulladás a bokámban, ami nem múlt el. Ezek azért rányomják a bélyegüket a teljesítményemre. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy ez a forma is elég lehet, de sajnos szembejött velem egy olyan atletikus koreai versenyző, aki gyors volt, +hosszú+ volt, meg tudott nyúlni, amikor meg kellett, és ezzel fizikálisan most nem tudtam fölvenni a versenyt” – értékelte második asszóját, hozzátéve, hogy megpróbálta az akcióival megverni ellenfelét, de ez a mai zsűrizés mellett “nem tudott bejönni”.
“Ugyanakkor küzdöttem, fel is jöttem, végül is egy szoros asszóban kaptam ki. Nagyon sokat tudok ebből tanulni. Remélem, hamar rendbe jön a bokám, és egy jobban irányzott felkészüléssel sokkal szebb eredményeket tudok majd elérni” – fogalmazott.
A budapesti verseny minden idők legnépesebb világkupa-fordulója ebben a szakágban. Amióta korlátozott a nemzetenkénti indulói létszám, a tavalyi 203-as budapesti mezőny volt a csúcs, ez dőlt meg most.
A Gerevich-Kovács-Kárpáti vk után még négy világkupára kerül sor jövő áprilisig, ameddig ranglistapontokat lehet gyűjteni az olimpiai részvételhez.

Eredmények:
a 32 közé jutásért:
Szatmári András-Iliász Nikolász 15-6
Szilágyi Áron-Joseph Polossifakis (kanadai) 15-9
Apithy Bolade (francia)-Decsi Tamás 15-8
a 16 közé jutásért:
Vincent Anstett (francia)-Szatmári 15-12
Oh Szang Uk (dél-koreai)-Szilágyi 15-13

A főtáblára jutott magyarok helyezése: 17. Szilágyi Áron, … 21. Szatmári András, … 40. Decsi Tamás, … 49. Iliász Nikolász

Később:
negyeddöntő, elődöntő, döntő 16.00

Vasárnap a Zarándi Csaba csapat-világkupát rendezik a MOM Sportban. A verseny 9 órakor kezdődik, a döntőre 15 órától kerül sor.

MTI

Leave a Reply 774 megnézve, 1 alkalommal mai nap |