< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az egyiptomi sajtó összeesküvést lát

| Mobile | RSS

Az egyiptomi sajtó összeesküvést lát

2015. november 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az egyiptomi sajtó összeesküvést lát

Élesen bírálja az egyiptomi média az országba irányuló légi forgalom felfüggesztéséről szóló külföldi kormánydöntéseket. A külügyminiszter szerint elhamarkodottan léptek.

Ellentámadást indított az egyiptomi média a szerinte az ország ellen szőtt “külföldi összeesküvésre” válaszul; a vasárnapi lapok élesen bírálták az Egyiptomba irányuló légi forgalom leállításáról szóló külföldi kormánydöntéseket, valamint a sarm-es-sejki repülőtéri biztonság elégtelenségéről szóló nyugati sajtójelentéseket.

Az vessen ránk követ közületek, aki mentes a terrorizmustól
– hirdeti az al-Jóm asz-Szába című napilap piros betűs főcíme azon elméletekre reagálva, amelyek a múlt hét végén történt légi katasztrófa mögött terrortámadást sejtetnek.

Egyiptomi katonai járművek közelítenek a lezuhant orosz utasszállító roncsához a Sínai-félszigeten
Forrás: MTI/AP/Orosz rendkívüli helyze/Makszim Grigorijev

A Jézus szavait idéző bibliarészletre – “az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” – utaló felszólítás felett három fényképen a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap szerkesztősége ellen, valamint a londoni metró és egy londoni busz ellen elkövetett merényletek okozta pusztítások láthatóak.
Gazdasági csapások

Az ad-Dusztúr című újság egyik főcíme szerint a brit miniszterelnök, David Cameron kormánya folytatja az egyiptomi gazdaság ellen tervezett csapásainak végrehajtását a Testvériség érdekében.

Ez utóbbi rövid megjegyzés egyike azon gyakori bírálatoknak, amelyek azért érik Londont, mert menedéket nyújt a 2013-ban elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség számos olyan vezetőjének, aki a hatóságok elől külföldre menekült.

Az ad-Dusztúr a “brit közlekedési minisztérium azon állítására” reagált, amely szerint idén augusztusban rakéta haladt el háromszáz méterre egy Londonból Sarm-es-Sejkbe turistákat szállító repülőgép mellett, nem sokkal a gép leszállása előtt. A brit Daily Mail napilapban megjelent cikk szerint egyiptomi hadgyakorlatok lehettek az ügy hátterében.
Fontos a turizmus

Több magas rangú tisztségviselő – így Számeh Sukri külügyminiszter és Ilhámi az-Zaját, az idegenforgalmi kamara elnöke – arra emlékeztettek, hogy a másfél éve eltűnt maláj gép miatt eddig egy állam sem tett olyan biztonsági lépéseket, mint a Sínai-félszigeten lezuhant orosz gép esetében.

Sukri nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy egyes kormányok szerinte elhamarkodott lépéseket tettek anélkül, hogy megvárták volna a szerencsétlenség okait feltáró vizsgálatok eredményeit.

A gépen 217-en utaztak, mindenki életét vesztette a tragédiában
Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

“Abból indultunk ki, hogy értesítenek minket a rendelkezésükre álló műszaki részletekről, ahelyett, hogy a sajtóban jelentetik meg őket” – mondta a külügyminiszter.

Az észak-afrikai ország gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az idegenforgalomtól, amelynek egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk.
A turisták kitöltenék a nyaralásukat

A CBC extra helyi műholdas hírtévé munkatársai azon kevés újságírók közé tartoztak, akik még vasárnap is tudósíthattak a Vörös-tenger parti üdülőközpont repülőterének falain belülről. A televízió kamerája bejárta az utasok ellenőrzését végző pontokat annak érdekében, hogy megcáfolják azon külföldi hírügynökségi jelentéseket, amelyek szerint a hadsereg vette át a kiutazó turisták regisztrációját.

Noha a brit és az orosz hatóságok – számos más állam mellett – elrendelték az Egyiptomba irányuló légi közlekedés felfüggesztését, több lap arról számol be, hogy a turisták nem hajlandóak hazatérni nyaralásuk letöltése előtt. Azt, hogy a látogatók hangulatát a történtek nem zavarták meg, a partvidéken dolgozó több magyar búvároktató is megerősítette az MTI-nek.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |