< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Felére esett vissza a vörös hús fogyasztása a húsz évvel ezelőtti “támadás” óta

| Mobile | RSS

Felére esett vissza a vörös hús fogyasztása a húsz évvel ezelőtti “támadás” óta

2015. november 9. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Felére esett vissza a vörös hús fogyasztása a húsz évvel ezelőtti “támadás” óta

Húsz éve minden újságban azt lehetett olvasni, hogy a sertéshús rákkeltő. Azóta a fogyasztás a felére esett vissza, miközben az élettani adatokban nem történt változás – mondta stratégiáért felelős kormánybiztos.

Megdöbbenéssel olvastuk a WHO vörös húsokról készült legutóbbi jelentését, mely finoman fogalmazva is félrevezető, nem látni a valóságalapját – jelentette ki Horváth István, a sertéságazati kormányzati biztos a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Hangsúlyozta: jelenleg egy uniós polgár átlagosan 48 kilogramm sertéshúst fogyaszt évente, ez 13-15 dekagramm napi fogyasztást jelent. Az elmúlt évtizedekben az európai átlagéletkor folyamatosan emelkedett. Ráadásul a magyar sertéshúsfogyasztás körülbelül fele az európainak, évente 25 kilogramm, ez naponta 6-7 dekagramm sertéshúsnak felel meg.

Sertésdarabolás a Pick Zrt. Húsüzem és Szalámigyár pécsi telephelyén. MTI Fotó: Kálmándy FerencSertésdarabolás a Pick Zrt. Húsüzem és Szalámigyár pécsi telephelyén. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Emlékeztetett arra, hogy a sertéshús ellen húsz éve már végrehajtottak egy nagyon komoly támadást. Akkor minden újságban azt lehetett olvasni, hogy a sertéshús rákkeltő, koleszterinproblémákat okoz. Azóta a sertéshúsfogyasztás a felére esett vissza, miközben az élettani adatokban nem történt változás – hangoztatta a biztos.

Tóth Péter, az Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke azt mondta: a tudományos bejelentés annyiban nem tartalmaz újdonságot, hogy azt mindenki tudja, egy élelmiszer túlzott fogyasztása problémákat okozhat. A megdöbbenést az okozta, hogy részigazságokat kiemeltek egy halmazból, és ebből vontak le következtetéseket. Ez szerinte blődség, a való élettől elrugaszkodott doktriner tudományosság.

forrás:híradó.hu
Leave a Reply 701 megnézve, 1 alkalommal mai nap |