< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Patthelyzet Horvátországban: győzött a jobboldal, de koalícióra van szükség

| Mobile | RSS

Patthelyzet Horvátországban: győzött a jobboldal, de koalícióra van szükség

2015. november 9. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Patthelyzet Horvátországban: győzött a jobboldal, de koalícióra van szükség

A vasárnapi horvát parlamenti választásokon leadott szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál továbbra is vezet az ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben – közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, bár várhatóan nem szerez abszolút többséget a parlamentben, így koalíciós partnert kell találnia.

Patthelyzet Horvátországban: győzött a jobboldal, de koalícióra van szükség

A részleges eredmények tükrében a HDZ vezette jobboldali szövetség 61, az SDP irányította koalíció pedig 53 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) van, ők 19 képviselői helyre számíthatnak jelen állás szerint.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, akárcsak a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), valamint Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365 is.

zoran milanovicZoran Milanovic

Zoran Milanovic leköszönő miniszterelnök a választások éjszakáján megtartott beszédében nem ismerte el vereségét, ugyanakkor gratulált és partnerséget ajánlott fel a Hídnak. Szerinte az eredmények azt mutatják, hogy Horvátországnak változásokra van szüksége. Ezért arra kérte a Híd képviselőit, csatlakozzanak az SDP-hez, nem mint vezető párthoz, hanem mint partnerhez, amellyel együtt dolgozhatnak a reformok bevezetésén.

tomislav karamarko ünnepli a győzelmetTomislav Karamarko ünnepli a győzelmet

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke kijelentette: az elmúlt három és fél évben immár a harmadik győzelmét aratta a párt. Úgy fogalmazott: aki kész arra, hogy velük együtt építsen egy jobb hazát, azt szívesen látják köreikben. A minőségi életért akarnak harcolni, azért, hogy a fiatalok ne hagyják el szülőföldjüket – mondta.

A HDZ bár kihirdette győzelmét, de a kormányalakításhoz szövetségeseket kell találnia, miután a részeredmények alapján vélhetően önmagában nem szerez abszolút többséget a parlamentben.

Politikai elemzők szerint bár az SDP elvesztette a választásokat, a HDZ nem nyerte meg a voksolást. A választások igazi nyertese szerintük a Híd, amely a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát az elmúlt néhány hónapban.

božo petrovBožo Petrov

Bozo Petrov, a Híd elnöke beszédében hangsúlyozta: fájdalmas megszorítások várnak az országra, amelyek ugyan érinteni fogják majd mindenki családját és barátait, de elkerülhetetlen a bevezetésük. Petrov szerint az a legfontosabb, hogy a Híd ne okozzon csalódást a választóknak és ne hagyja cserben őket.

A választások éjszakáján Kolinda Grabar-Kitarovic államfő az elnöki hivatalból szólt az állampolgárokhoz. Elmondta, hogy a pártokkal tartott konzultációk után ad majd felhatalmazást kormányalakításra. Hozzátette: hisz abban hogy a közeljövőben stabil kormánya lesz Horvátországnak, amely minden állampolgár érdekét szolgálja majd.

Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.

atv.hu / MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |