< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Videó: 10 ezer migráns tart Szerbiából Horvátországba

| Mobile | RSS

Videó: 10 ezer migráns tart Szerbiából Horvátországba

2015. november 9. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Videó: 10 ezer migráns tart Szerbiából Horvátországba

Újra mintegy 10 ezer migráns tart Szerbiából Horvátországba. Az utóbbi néhány napban csökkent a számuk, mivel a görög komphajók személyzetének sztrájkja miatt a migránsok nem tudtak Leszboszról a szárazföldre jutni – közölte a horvát sajtó a hét végén.

<iframe width=”551″ height=”317″ src=”https://www.youtube.com/embed/3mCZuiv1pe4″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban több mint 335 ezer migránst regisztráltak, nagy többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, többnyire Bapska körzetében – írja az MTI a zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adataira hivatkozva. A horvát hatóságok a hét közepétől már vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül már a szlovéniai Dobovára szállítják a migránsokat.

A 24sata című horvát napilap szerint emiatt Szlovéniában feltorlódnak a migránsok, mert Ausztria csak fokozatosan, kisebb csoportokban engedi be őket területére.

A lap arról is írt, hogy az illegális bevándorlók egyre türelmetlenebbek, így szombat délután a brezicei befogadóállomáson kisebb összetűzés tört ki közöttük.

A Slovenske Novice szlovén hírportál beszámolója szerint a migránsok azokkal a vaságyakkal ütötték egymást, amelyeket a sátrakban helyeztek el a hatóságok. Egy migránst meg is késeltek a társai, de nem volt súlyos a sérülése – írta a portál. A sérültet kórházba szállították, és elfogták a késelőt is, aki az éjszakát börtönben töltötte; gyorsított eljárásban bíróság elé állítják. A rendbontást könnygázspray-vel és kutyákkal oszlatták szét a szlovén rohamrendőrök.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 160 889 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8568, kedden 5591, szerdán 7693, csütörtökön 5426, pénteken 6 655, szombaton 1716, vasárnap 6 óráig pedig újabb 1002 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

Mintegy kétszáz autóbusz várakozik a szerb-macedón határ melletti Presevóban arra, hogy továbbszállítsa az országba érkező migránsokat Horvátország felé – számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Több ezer migráns érkezésére számítanak Szerbiában

Mintegy kétszáz autóbusz várakozik a szerb-macedón határ melletti Presevóban arra, hogy továbbszállítsa az országba érkező migránsokat Horvátország felé – számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A helyszíni tudósító elmondta, hogy az utóbbi időben naponta csak néhány száz migráns érkezett a regisztrációs ponthoz a görög komphajók személyzetének sztrájkja miatt, így nem szállították át az embereket az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre. A sztrájk pénteki beszüntetése után viszont ismét elindult a migránsáradat Nyugat-Európa felé, így szombaton már 4900 embert regisztráltak Szerbiában, vasárnap éjféltől reggel kilencig pedig további 1300-at.

A presevói befogadóközpontot néhány napon belül ezer fősre bővítik, jelenleg néhány száz ember elhelyezésére alkalmas.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |