< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: 1500 milliárd forint hitel kis- és középvállalkozásoknak

| Mobile | RSS

1500 milliárd forint hitel kis- és középvállalkozásoknak

2015. november 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

1500 milliárd forint hitel kis- és középvállalkozásoknak

Az elmúlt évtized gazdasági válsága is rámutatott arra, hogy folyamatosan szükség van a hitelezéssel kapcsolatos intézmények és szabályozás újragondolására és fejlesztésére – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter abból az alkalomból, hogy a Széchenyi Kártya Program kihelyezett hitelállománya elérte az 1500 milliárd forintot.

A programot a hazai kis- és középvállalati finanszírozás sikertörténetének nevezte a tárcavezető.

A vállalkozások által benyújtott hitelkérelmek száma mára meghaladta a 300 ezret, és több mint 220 ezer Széchenyi Kártyát adtak át az elmúlt bő évtizedben – mondta el Varga Mihály a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége (VOSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Kavosz Zrt. által szervezett ünnepségen a Pesti Vigadóban.
Folyamatosan szükség van a hitelezéssel kapcsolatos intézmények és szabályozás újragondolására
Fotó: Dede Géza/NGM

A szakminiszter úgy véli, a Széchenyi Kártya Program az elmúlt 13 évben olyan sikeres konstrukcióvá vált, amellyel egyetlen más hiteltermék sem tudta felvenni a versenyt. A programon keresztül lehetett a legtöbb kisvállalkozóhoz eljutni, ezzel valós segítséget nyújtani számukra. A hitelezési programot évente 4 milliárd forinttal támogatja a költségvetés – kamattámogatás és garancialehívások formájában –, ehhez köthetően az éves többlet adóbevétel viszont eléri az évi 40-48 milliárdos forintot.

Varga Mihály példaértékűnek nevezte az országos és területi kamarák, a vállalkozói és munkaadói képviseletek, a pénzintézetek és az állam különböző érintett intézményei közötti együttműködést, amely a hitelkihelyezés gördülékenységét biztosítja.
Példaértékű a kamarák, a vállalkozói és munkaadói képviseletek, a pénzintézetek és az állam intézményei közötti együttműködés, amely a hitelkihelyezés gördülékenységét biztosítja
Fotó: Dede Géza/NGM

A magyar gazdaság európai léptékben is kimagasló eredménye többek között a jól teljesítő kkv-szektornak is köszönhető – jelentette ki Varga Mihály. A KSH 2015 harmadik negyedéves adatait ismertetve a miniszter elmondta: a kkv-k által foglalkoztatottak létszáma közel kétmillióra emelkedett, ami egy év alatt 44 ezer fős növekedést jelent. A szektor exportértékesítésének nettó árbevétele pedig 510 milliárd forinttal gyarapodott az egy évvel korábbi adathoz képest.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Leave a Reply 199 megnézve, 1 alkalommal mai nap |