< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lázár: ha kell, a magyar-román határon is lesz határzár Az Európai Bizottság ragaszkodott a külföldiek földvásárlásának biztosításához

| Mobile | RSS

Lázár: ha kell, a magyar-román határon is lesz határzár Az Európai Bizottság ragaszkodott a külföldiek földvásárlásának biztosításához

2015. november 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lázár: ha kell, a magyar-román határon is lesz határzár
Az Európai Bizottság ragaszkodott a külföldiek földvásárlásának biztosításához

A kormány szükség esetén a magyar-román határon is kész és képes rövid időn belül műszaki határzárat létesíteni – erősítette meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóán. A tárcavezető megismételte, hogy Magyarország nem fogad visszatoloncolt bevándorlókat.

A tárcavezető azt mondta, ha Ausztria és Szlovénia is kerítést épít, van esély arra, hogy az illegális bevándorlók Szerbiából a magyar-román határ felé veszik az útjukat. A magyar kormánynak erre az esetre is van terve, amely alapján kész és képes megvédeni a határt – közölte, hangsúlyozva azonban, hogy csak végső esetben kezdik meg a kerítésépítést a magyar-román határszakaszon. Ha erre szükség lesz – tette hozzá -, száz kilométeres nagyságrendben épülhet meg a kerítés, elsőként a magyar-szerb-román hármashatárnál, Szeged térségében.

Lázár János azt is megismételte, hogy Magyarország nem fogad visszatoloncolt bevándorlókat.

A Miniszterelnökség vezetője többször is hangsúlyozta: “mi nem a bevándorlás megszervezésében, hanem megállításában vagyunk érdekeltek”. Szavai szerint az Soros Györgynek a politikai programja, hogy Európa akkor lesz jobb, ha minél több bevándorló lesz a kontinensen.

Az osztrák határvédelemmel kapcsolatos hírekre Lázár János úgy reagált: hiba volt az osztrák szomszédok részéről, hogy magas lóról tárgyaltak Magyarországgal, mert láthatóan hazájuk megvédése érdekében ők is kénytelenek lesznek határzárat létesíteni.

A minisztert arról is kérdezték, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy interjúban úgy fogalmazott: “a nyugat-európaiak megfizették a keleti bővítés politikai árát”, és “nincs rendben, hogy most ezek az országok diktálják az erkölcsöt nekünk”. A tárcavezető erre úgy reagált: ha valaha lehetne, talán az 1956 után kivégzetteket kellene megkérdezni arról, hogy ki mit kapott a Nyugattól.

lázár lead

A külföldiek földvásárlásával kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Bizottság (EB) ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken. A miniszter szerint az EB azt kifogásolta, hogy külföldiek nem vehetnek földet, illetve, hogy nem kaphatnak ehhez bankhitelt. Az uniós testületnek nem volt kifogása az ellen, hogy csak földművesek és helyben lakók vásárolhatnak földet – hívta fel a figyelmet. Lázár János elmondta azt is, további 20 ezer hektár földet is árverésre bocsátanak.
Az MSZP és a Jobbik jelentette fel a magyar kormányt az EB-nél, amely konzultáció keretében jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldiek is vásárolhassanak földet, de a két ellenzéki párt feljelentését elutasítja.

Közölte azt is, hogy 10 milliárd forintnyi hiteligény érkezett be a Budapest Bankhoz, ezeket a pénzintézet jóvá is hagyta.

Lázár János beszámolt arról is, hogy az új földtulajdonosoknak lehetőséget teremtenek arra, hogy rendszeresen felülvizsgálhassák a földbérleti díj mértékét, azt azonban a piaci viszonyoknál magasabb árban nem határozhatják meg. Emlékeztetett arra, hogy Győrffy Balázs fideszes képviselő, az agrárkamara vezetője tett le ezzel kapcsolatban javaslatot az Országgyűlésnek.

Kifejtette: a javaslatot lehet lex Simicskaként hívni, de ez azokat a cégeket érinti, amelyek a piaci árnál olcsóbban bérelnek földterületet az államtól. Hozzátette: jelenleg aranykoronánként 2000 forint az átlagos földbérleti díj piaci alapon, az állam aranykoronánként 1600-1800 forintért adott bérbe földet 2010 után, míg 2002 és 2006 között voltak olyan bérleti szerződések, amelyben ez a díj 580 forint volt.

Elmondta azt is, hogyha lesznek olyan földterületek, amelyek nem kelnek el, azok sorsáról január elején dönt a kormány.

Ingyen útlevél nagycsaládosoknak

A miniszter az állami rezsicsökkentésre kitérve elmondta: azt javasolja, hogy a nagycsaládosok gyermekei ingyen kapják az útlevelet. Arról is beszámolt, hogy a kormány a jövő héten tárgyal a családtámogatás rendszeréről, a családi otthonteremtési kedvezményről, a nemzetgazdasági tárca pedig egy lakáspolitikai csomaggal is készül.

Orbán Viktor miniszterelnök e heti nyíregyházi látogatásáról szólva emlékeztetett, hogy a Digitális Magyarország programot éppen Nyíregyházán “próbálják ki”. Ezzel kapcsolatban óriási kérdésnek nevezte, hogy a szélessávú internethálózat kiépülésével az önkormányzat és az állam milyen szolgáltatásokat tud majd nyújtani a versenyképesség növelése érdekében.

A Századvég adatkezelését firtató kérdésre Lázár János azt mondta, nincs olyan információja, amely szerint bárki is államtitoksértést követett volna el, ezért szerinte a kormány stratégiai tanácsadó szervezete elleni politikai támadásról van szó. Emlékeztetett, a Századvég-tanulmányok nyilvánosságra hozásának kérdésében a Kúria döntésére várnak, a mielőbbi döntés érdekében pedig levélben fordult a Kúria elnökéhez.

Szintén kérdésre a miniszter közölte: dolgoznak a pápai húsüzem megmentésén – amelynél a felszámolási eljárás megindításáról döntött az önkormányzat -, hogy a cég és a munkahelyek is megmaradjanak. Szavai szerint az önkormányzat kezében van a vállalat sorsa, de a kormány minden feltételt igyekszik biztosítani, hogy a helyhatóság segíthessen.
Közölte, a november 18-i kormányülésen szó lesz a magyarországi egyházak fejlesztésének tervéről, a budapesti tömegközlekedés finanszírozásáról, illetve az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójáról.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 172 megnézve, 1 alkalommal mai nap |