< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A véltnél súlyosabb a szárazság Brazíliában

| Mobile | RSS

A véltnél súlyosabb a szárazság Brazíliában

2015. november 16. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A véltnél súlyosabb a szárazság Brazíliában

A NASA új műholdas adatai szerint a korábban feltételezettnél súlyosabb szárazság sújtja Brazíliát.
Az elmúlt három év mindegyikében 56 billió liter vizet vesztett az ország délkeleti térsége – ez több mint amennyivel fel lehetne tölteni a Sierra Nevadában fekvő Tahoe-tavat.

Brazíliában 35 éve nem volt ilyen szárazság: a normális időszakokhoz képest az utóbbi három év során évente 49 billió liter vízzel volt kevesebb az ország nagyobb, de kisebb népsűrűségű északkeleti térségében is – közölték a hétvégén a NASA kutatói.

Augusto Getirana, az amerikai űrkutatási hivatal hidrológusa elmondta, a brazilok tisztában vannak a szárazsággal, hiszen az ország egyes részein megtapasztalhatták a vízelosztást, az áramkimaradásokat, és azt, hogy üresek a víztározók, de ez az első olyan dokumentum, amely pontosan kimutatja, mennyi víz tűnik el a vízbázisból és a tározókból – fűzte hozzá.

Hajók a Rio Negro egyik kiszáradt ágában 2015. október 15-én. (Fotó: Reuters/Bruno Kell)

“Sokkal nagyobb mennyiség, mint képzeltem. A klímaváltozás miatt ez egyre gyakrabban fog megismétlődni” – jelentette ki a tudós, aki a klímaváltozás és a gravitációs mezőben bekövetkező változások földi vízkészletre gyakorolt hatását vizsgáló NASA-műholdak (GRACE) utóbbi 13 évre visszamenő adatait dolgozta fel a Journal of Hydrometeorology című folyóiratban megjelenő tanulmányában.

Getirana rámutatott, hogy Brazíliában, az Amazonas hazájában nincs abszolút vízhiány, inkább az a probléma, hogy a sűrűbben lakott vidékeken, különösen az ország délkeleti részén a vízellátás nagyban függ a helyi vízbázisok és víztározók vízmennyiségétől, és ha ezek a szárazság miatt leapadnak, nincs utánpótlás. A szárazsággal küzdő területekre persze elméletileg lehetne vizet vezetni más térségekből, ám ez hihetetlenül költséges és nehéz volna.

A tudós úgy vélte, az új NASA-adatok figyelmeztetésül szolgálhatnak a politikusoknak, hogy jobban gazdálkodjanak a vízkészletekkel, foglalkozzanak a klímaváltozással és oldják meg a válságot.

Getirana megjegyezte: az adatokból nem lehet következtetni arra, milyen hosszú ideig tarthat a szárazság, az azonban kiderült, hogy az utóbbi hónapokban is csökkent a vízkészletek szintje Brazíliában.
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 681 megnézve, 2 alkalommal mai nap |