< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Ismert vállalkozók a bűnszervezetben – mindenkit lekapcsolt a NAV

| Mobile | RSS

Ismert vállalkozók a bűnszervezetben – mindenkit lekapcsolt a NAV

2015. november 17. | hozzászólás | Nav

Ismert vállalkozók a bűnszervezetben – mindenkit lekapcsolt a NAV

Újabb egymilliárd forint értékű vagyont zárolt egy debreceni férfi által irányított, vasipari termékekkel üzletelő bűnszervezet tagjainál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezzel már összesen négymilliárdos vagyon került zár alá.

A bűnszervezet többnyire hajdú-bihari tagjai, köztük közismert debreceni vállalkozások vezetői, az eddigi adatok szerint három és fél milliárd forint adót csaltak el olyan áfa-visszaigénylésekkel, amelyeket soha nem fizettek be a költségvetésbe. A bűnszervezet 13 tagja ellen költségvetési csalás és más magánokirat-hamisítás miatt folyik nyomozás, közülük öten vannak előzetes letartóztatásban – adta hírül a NAV.

A bűnszervezet vezetői által irányított gazdasági társaság a vasipari árucikkek tekintetében Kelet-Magyarország piacvezetőjének számított, és az illegális tevékenységéből adódóan a tisztességesen működő versenytársakhoz képest 1015 százalékos árelőnnyel dolgozott – magyarázta az ezredes. Hozzátette: a Szlovákiából nettó áron beszerzett vasipari árut – betonacélt, hengerelt lemezt, de munkagépeket is – itthon papíron egy strómancégekből álló számlázási láncon átfuttatva belföldön beszerzett, kedvező árú termékként adták el. A valóságban azonban a kamionok egyenesen a szervezethez tartozó cégek debreceni telephelyeire érkeztek, ahonnan az áru Tüzépekhez, építőipari vállalkozásokhoz került.

Elvarrta a szálakat a NAV

A minél nagyobb haszon érdekében, és hogy az áfát minél többször levonhassák, illetve visszaigényelhessék, ugyanazt a szállítmányt újra és újra betették a körforgásba. A számlázási láncolat végén lévő cégek egy részét hamis román személyazonosító okmányokkal, kizárólag a bűncselekmény elkövetésére alapították.

Mivel a bűnszervezet által elcsalt adó összege tovább emelkedett, a mostani akcióban – amelyben 42 helyszínen tartott összehangolt ellenőrzést 100 nyomozó, vám- és adóellenőr -, egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le többi között gépjárműveket, egy hajót, és zároltak lakásokat. A bűnszervezetet irányító férfi Bács-Kiskun megyei illetékességű ügyvédjének titkos irodájából olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak megpróbálták az eljárásban részt vevő személyeket befolyásolni, és a zárolt tárgyakat a végrehajtásból kivonni. A mostani akcióval a teljes elkövetői kört sikerült felderíteni.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 2252 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: