< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lázárnak van egy aduja Paks ügyében

| Mobile | RSS

Lázárnak van egy aduja Paks ügyében

2015. november 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lázárnak van egy aduja Paks ügyében

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormány nem hivatalosan értesült arról, hogy az Európai Bizottság a paksi beruházással kapcsolatos közbeszerzések leállítását fogja kezdeményezni. A miniszter fiókjában van egy levél ezzel kapcsolatban.
Az Otthontérképen ingyen hirdetheti eladó vagy kiadó lakását! Hirdetését több tízezer lakáskeresőhöz juttatjuk el!

A magyar kormánynak nem volt joga ahhoz, hogy pályáztatás nélkül a Roszatomnak adja a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházást – idézi Elzbieta Bienkowskát, az Európai Bizottság belső piacok működéséért felelős biztosát a Népszabadság. A lap igyekezett további információkat szerezni azzal a kedden kiszivárogtatott hírrel kapcsolatban, amely szerint a bizottság csütörtökön az uniós közbeszerzési szabályok megsértésének minősíti a 2014 januárjában kötött paksi bővítési szerződést.

Brüsszel az összes közbeszerzés azonnal leállítására kötelezi az Orbán-kormányt, amelynek két hónapja lesz a válaszra. Addig azonban fel kell függeszteni az előkészületeket.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője elmondta a lapnak, hogy a paksi üzlettel kapcsolatos másik uniós eljárás, amely a tiltott állami támogatást lehetőségét firtatja, összefügghet a közbeszerzésekkel. Egy uniós jogot sértő beruházáshoz ugyanis eleve nem lehet állami támogatást szerezni, így valószínűleg azért halogatják az ezzel kapcsolatos eljárás lezárását, mert megvárják a közbeszerzési ügy végét.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a Népszabadságnak, hogy nem hivatalosan tudnak a várható brüsszeli lépésről. Ugyanakkor szerinte nincs ok az aggodalomra, mert van egy 2014. januári keltezésű levelük José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság korábbi elnökétől, amely nélkül meg sem tudták volna kötni a szerződést.

A lap idéz egy neve elhallgatását kérő kormánypárti politikust, aki nem bánná, ha az EU “megfúrná” Paks 2-t, mert így Brüsszelre mutogatva hátrálhatnának ki az orosz részvétel miatt kényes üzletből.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 143 megnézve, 1 alkalommal mai nap |