< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Több tucat magyar zsoldos harcolhat az Iszlám Államban

| Mobile | RSS

Több tucat magyar zsoldos harcolhat az Iszlám Államban

2015. november 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Több tucat magyar zsoldos harcolhat az Iszlám Államban

Hírszerzési ügynökségek nem hivatalos információi szerint 10-15 magyar állampolgár tartózkodhat fegyveresként Szíriában – áll abban a tanulmányban, amelyet az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Póczik Szilveszter jegyez. Megkeresésünkre Póczik arról számolt be, hogy a tanulmány megjelenése óta birtokába jutott információk alapján már a fenti szám nyolcszorosa lehet a valós.

Több tucat magyar zsoldos harcolhat az Iszlám Államban

A Terrorizmus Kérdésének Európai Szakértői Hálózata idén tavasszal Budapesten rendezte meg a radikalizálódással és terrorizmussal kapcsolatos műhelykonferenciáját, amelynek az Európai Rendőr-Akadémia adott otthont. Itt hangzott el „A Muszlimok Magyarországon, a közel-keleten harcoló külföldiek és a radikalizálódás problémája” című előadás, amelynek szerkesztett változata várhatóan hamarosan magyar nyelven is olvasható lesz.

Póczik Szilveszter már a tanulmány elején leszögezi, hogy a közel-keleti országokban harcoló honfitársainkról a médiában keringő adatok egyike sem teljes mértékben hitelt érdemlő.


Sem a külügyminisztérium, sem a hazai muszlim közösségek vezetői nem rendelkeznek pontos számokkal,

és a Közel-Keleti Politika Washingtoni Intézete valamint a Flashpoint Global Partners sem említ jelentéseiben Szíriában vagy Irakban harcoló magyar fegyverest.

Aszad mellett vagy ellen?

Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa egy antifasiszta közösségi oldal és egy hazai bulvárlap szíriai forrásaira hivatkozva azt állítja tanulmányában, hogy hazai paramilitáris szervezetek korábbi tagjai érintettek a harcokban, akik közül 2013 júniusában 11 fegyveres vesztette életét Basár el-Aszad elnök oldalán harcolva.

harcok szíriában.Harcok Szíriában.
Póczik szintén damaszkuszi forrásokat említ egy másik hivatkozásában, amely a fenti adatokat annyival egészíti ki, hogy


az Aszad ellen harcoló iszlám milíciákban is található 93 aktív magyar fegyveres, akik közül tizenketten arab származásúak, hatan a Dzsabat an-Núszra Frontban teljesítenek szolgálatot.

A szír informátor magyar áldozatokra vonatkozó állítása megegyezik a már említett közösségi oldal értesüléseivel, nevezetesen azzal, hogy a damaszkuszi repülőtérért folytatott harcok során 11 magyar zsoldos vesztette életét.

Zsoldosok a terepen

Póczik Szilveszter sajnálkozását fejezte ki az atv.hu-nak, hogy a magyar hatóságok semmilyen információt sem adnak az iszlám Állam vagy az al-Kaida kötelékében harcoló magyarokról, ezért a kutatók jelentős része kénytelen a médiában és a közösségi oldalakon megjelent hírekből dolgozni. A valósághoz a leginkább közelítő adatokat tanulmányában is a „hírszerzési ügynökségek nem hivatalos információi” titulussal látta el, és valószínűsíti, hogy azokat a Terror Elhárítási Központ (TEK) szivárogtatta ki.

Ezek alapján kijelenthető, hogy 10-15 magyar állampolgár tartózkodhat fegyveresként Szíriában. A kutató szerint ők


elsősorban nem dzsihádisták, hanem olyan profi zsoldosok, akik korábban megjárták a Francia Idegenlégiót vagy a jugoszláviai polgárháborút.

Póczik arról is beszámolt lapunknak, hogy az angol nyelvű anyagának megjelenése óta – szintén nem az illetékes szakszolgálatok jóvoltából – birtokába jutott információk alapján 70-80 olyan magyarról (ide értve a szórványban élőket is) tudni, akik közel-keleti háborús övezetben harcolnak.


Megkerestük a TEK sajtóosztályát is kérdéseinkkel, ahonnan az alábbi választ kaptuk: „A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a TEK-nek nincsenek információi arról, hogy magyar állampolgárok fegyveres konfliktusokkal érintett területeken teljesítenének szolgálatot”.

Magyar, nő és terrorista

Mint korábban megírtuk, az idén januárban, párizsi újságírók ellen elkövetett terrortámadásnak is van magyar szála. A Charlie Hebdo szerkesztőségében lezajlott véres dráma után az egyik tettes, Cherif Kouachi elárulta egy újságírónak, hogy akciójukat az al-Avlaki féle csoport szervezte. Az al-Kaida egyik vezetőjeként ismert Anvar al-Avlakit 2011 szeptemberében likvidálták egy légicsapásban.


A hírhedt terrorvezér nyomára magyar (harmadik) felesége akaratlan közreműködésével bukkantak.

Az eredetileg horvátországi magyar élsportoló Horák Irén Londonban tért át az iszlám hitre, majd Jemenben csatlakozott a későbbi férje által vezetett szervezethez. Az amerikai hírszerzés kiutazása előtt egy nyomkövetőt csempészett csomagjába, melynek segítségével be tudták mérni Avlaki autóját. Horák Irén már akkor bejelentette, hogy öngyilkos merénylettel bosszulja meg férje halálát.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 191 megnézve, 1 alkalommal mai nap |