< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Bicskéig érhet a felcsúti kisvasút

| Mobile | RSS

Bicskéig érhet a felcsúti kisvasút

2015. november 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Bicskéig érhet a felcsúti kisvasút

Meghosszabbíthatják a Felcsúti kisvasút vonalát: a mostani 5,7 kilométer hosszú szakasz 45 kilométeresre bővülhet, így Bicskétől – Felcsút érintésével – Herceghalomig érne. A MÁV közben – spórolásra hivatkozva –, járatokat szüntet meg decembertől. A vonatkilométer-korlátozás során az utas számít legkevésbé.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már kiírta a közbeszerzési eljárást a megvalósíthatósági tanulmány készítésére, amelyet el is nyert egy tervezőcég. A SpeciálTerv Kft. 24,85 millió forintért végezheti el a munkát. Nem csak a nyomvonal részleteit kell kidolgozniuk, hanem azt is indokolniuk kell, hogy miért éri meg megépíteni az új szakaszt – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Korábban már ment Felcsútról vonat Bicskére, de a szakaszt megszüntették , mert gyorsabb volt busszal eljutni a városba.

„Ha támadják a kisvasutat, meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor Lovasberényig. Ez nem krakélerség, hölgyeim és uraim, hanem életfelfogás, sőt talán életösztön” – jelentette ki Orbán Viktor november elején.

A Demokratikus Koalíció szerint a Felcsúti kisvasútra sincs semmi szükség, a meghosszabbítására végképp nincs. Nem arra kell költeni az uniós forrásokat és a magyar adófizetők pénzét, hogy a miniszterelnök hóbortjait kiszolgálják – mondta Gréczy Zsolt szóvivő a Híradónak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az RTL Klub Híradójával azt közölte: a megvalósíthatósági tanulmányt készítők juthatnak arra a következtetésre, hogy nem éri meg meghosszabbítani a kisvasutat. A tárca szerint 5-7 különböző nyomvonalat vizsgálnak, amelyek többsége nem érinti a már kész kisvasutat. A Közbeszerzési Értesítőben azonban feladatleírásban az szerepel, hogy a kisvasút közvetlenül kapcsolódna a Felcsút-Puskás Akadémia-Alcsútdoboz Arborétum közötti kisvasúthoz.

Járatritkítás jut a zembereknek

Miközben a miniszterelnök faluja kisvasútját bővítené, járatokat szüntet meg a MÁV decembertől. A MÁV sajtótájékoztatója szerint az alacsony kihasználtságú vonalakon szüntetnek meg járatokat. A vasúttársaság szerint így másfél milliárd forintot takarítanak meg, mely összegből a jövő évtől háromszázzal növelik többek között a kalauzok és a mozdonyvezetők számát.

A vállalat közlése szerint a menetrendváltozással a MÁV növelni szeretné a vasutat választó utasok számát. A minimális utasforgalmat bonyolító vonalakon és idősávokban a csökkenő kínálat ellensúlyozására alternatív megoldásokat dolgoznak ki a közösségi közlekedésben részt vevők számára.

Az iho.hu szakportál a változásokat elemezve arra jutott: a 2016-os menetrendről összességében egyértelműen a kínálatcsökkentés mondható el az újabb vonatkilométer-korlátozás miatt, amelyben ismét az utas számít legkevésbé.

Ellenzékben a Fidesz politikusai a vonalbezárások kapcsán még azt mondták: senki nem hatalmazta fel a kormányt arra, hogy a vidéken élő emberek alapvető életfeltételeihez tartozó szárnyvonalakat mondvacsinált okokkal korlátozza, bezárja, tudatosan lepusztítsa. Azt hangoztatták, hogy a vasút fejlesztése alapvető gazdasági érdek, és ahogy Nyugat-Európában tették, Magyarországon is fel kellene ismerni a vasút gazdaságfejlesztési lehetőségét.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |