< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: PM: a kormány állítsa le a bővítést az uniós vizsgálatok végéig!

| Mobile | RSS

PM: a kormány állítsa le a bővítést az uniós vizsgálatok végéig!

2015. november 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

PM: a kormány állítsa le a bővítést az uniós vizsgálatok végéig!

Jávor Benedek EP-képviselő (PM) szerint a Paks miatti újabb uniós vizsgálat elindítása azt jelenti, hogy az Európai Bizottság elkötelezett a magyar adófizetők pénzének megóvása mellett, nem hagyja, hogy „a kormány egy Oroszországgal titokban lemutyizott beruházásba öntse bele” ezeket az összegeket.

Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a Paks II. nukleáris erőmű beruházásának finanszírozása megfelel-e az EU-s szabályozásnak. A PM EP-képviselője Jávor Benedek kijelentette: a paksi bővítés abban a formában, azzal a finanszírozási konstrukcióval, ahogy a kormány eltervezte, és nemzetközi tender nélkül „nem lesz megvalósítható”.

Jávor emlékeztetett rá, hogy három vizsgálat indult a paksi bővítés ügyében, és eddig mindháromban „a magyar kormány számára negatív következtetésre jutott a bizottság”.

Vizsgálják a paksi titkosításokat, kötelezettségszegési eljárást indítottak a közbeszerzési szabályok miatt, és ma meghirdették, hogy az állami támogatás ügyében is mélyreható vizsgálatot indítanak.

A PM követeli, hogy a kormány azonnal függesszen fel minden, a paksi bővítéshez kapcsolódó munkát, kérjen bocsánatot azért az „elképesztően nívótlan” és jogsértő tevékenységért, amit az elmúlt az években folytatott, kezdje újra a bővítés előkészítését, tegyen le az asztalra egy olyan javaslatot, amely összefér az EU-s joggal, és a valósággal is köszönőviszonyban van.

Minden egyéb a kormány részéről „ablakon kidobott pénz” – mondta.Hozzátette: ha a paksi bővítés „bukik”, akkor a kormánynak elő kell állnia egy alternatívával arról, hogy miként biztosítaná Magyarország energiaellátását.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 183 megnézve, 1 alkalommal mai nap |