< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Így trükközött Giró-Szász a vagyonnyilatkozatával

| Mobile | RSS

Így trükközött Giró-Szász a vagyonnyilatkozatával

2015. november 29. | hozzászólás | Közélet

Így trükközött Giró-Szász a vagyonnyilatkozatával

A miniszterelnöki főtanácsadó leadta „üres” vagyonnyilatkozatát, majd gyorsan visszavette tanácsadó cége, a Strategopolis Kft. 70 százalékos tulajdonrészét. A 2006-ban alapított cégben, amely jól muzsikál a közbeszerzéseken, Giró-Szász gyakorlatilag teljhatalomhoz jutott – írja a hvg.hu.
Az Otthontérképen ingyen hirdetheti eladó vagy kiadó lakását! Hirdetését több tízezer lakáskeresőhöz juttatjuk el!
www.otthonterkep.hu

A november 20-án a kormany.hu-n közzétett államtitkári záróbevallása szerint Giró-Szász András – Orbán Viktor új belpolitikai főtanácsadója – cégérdekeltséggel nem rendelkezik, miközben akkor már majdnem három hete 70 százalékos tulajdonosa volt visszavásárolt régi elemzőcégének, a Strategopolis Kft.-nek – írja a hvg.hu, amely ezzel a példával mutat rá arra, hogy mennyire hasznavehetlenek a magyar vagyonnyilatkozat-szabályok.

Mindezt szabályosan meg is tehette, hiszen a vagyonnyilatkozati paragrafusok nem írják elő a naprakész adatokat. Bárki trükközhet azzal, hogy nyitó bevallása után egy nappal vesz egy céget, a záró előtt egy nappal pedig eladja, így a dokumentum hallgat a vállalkozásról.

Az exállamtitkár ősszel alakította át cégcsoportját. Előbb októberben eladta a szállodabizniszben érdekelt Safe Port Project Kft.-ben levő tulajdonrészét, majd novemberben visszaszállt régi cégébe, amit 2014-ben hagyott ott. Leadta közben a vagyonnyilatkozatát, amiben a Safe Port már nem, a Strategopolis még nem szerepelt.

A 2006-ban alapított Strategopolisban Giró-Szász gyakorlatilag teljhatalomhoz jutott, hiszen például főszabályként a taggyűlés akkor határozatképes, ha a törzstőke 70 százaléka azon képviselve van. Neki kedvez az is, hogy a két korábbi tulajdonossal, a 15-15 százalékos részesedéssel továbbra is rendelkező Várkonyi Gáspár ügyvezetővel és Molnár Róbert gazdasági igazgatóval kötött megállapodásuk szerint a 2016-2018-os évekre járó osztalékból 90 százalék jut neki “a 900 millió forint árbevételre jutó eredmény tekintetében” (az azon felüli osztalék törzsbetét-arányos lenne). Hasonló megállapodás született a cégeladásról is: ha 2017 végéig együtt eladják a Strategopolist, akkor 900 millió vételárig 90 százalék Giró-Szásznak jár (az ezen felüli részt ugyancsak törzsbetét-arányosan osztanák fel) – írja a hvg-hu.

A Strategopolis sorra nyerte a közpénzes megbízásokat az elmúlt években, ami vélhetően a következő években is fenn marad. A nyereség nagy részét osztalék formájában kivették a tulajdonosok: a 2014-es év eredménye után például összesen 271 millió forintot kaptak.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 2128 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: