< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Feketegazdaság Megelőzhetik a csalást az online kasszák

| Mobile | RSS

Feketegazdaság Megelőzhetik a csalást az online kasszák

2015. november 30. | hozzászólás | Közélet

Feketegazdaság
Megelőzhetik a csalást az online kasszák

szerző:Horváth Attila

A pénzváltók és a taxisok egyesülete is örül annak, hogy bevezetik náluk az online kasszákat. Előbbi a piac fehéredése, utóbbi a kocsik biztonságosabbá válása miatt. A wellnessközpontok és konditermek vezetői azonban meglepődtek, amikor megtudták, hogy rájuk is kiterjesztik az online rendszert.

– Támogatjuk a kasszák kiterjesztését, mert a piac ellenőrizetlen adóügyi és pénzmosási szempontból is. Jelenleg kiváló a terep a csak félig legálisan működő pénzváltók számára, akik optimalizálják a társasági adójukat, illetve a befizetendő tranzakciós illetéket – mondta lapunknak a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke.
„Egyenlő feltételeket szeretnénk”

Kósa Zoltánt annak kapcsán kérdeztük, hogy Varga Mihály múlt héten bejelentette, a kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására és az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál, az autószervizeknél, taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén.

A pénzváltók egyesületének elnöke szerint többen a pénztáraikban nem adnak bizonylatot, vagy két kasszát, egy bevallottat és egy feketét üzemeltetnek. Mint mondta, a tranzakciós illetéket erősen korrigált forgalmi adatok alapján vallják be.

– Egyenlő feltételeket szeretnénk a piacon, legyen meg mindenkiben a társadalmi felelősségérzet, hogy a közterheket valóban közösen viseljük. Az egyesület reményei szerint az év végéig megszületik a jogi háttér, és 2016 második negyedévében, a pénzváltós szezonra elindulhat az eszközök telepítése – mondta az elnök.
Kezelhetőbbé válhat a krízis

Kósa Zoltán hangsúlyozta, hogy korábbi szakértői vélemények alapján csak a tranzakciós illetékből 5-10 milliárd forint körüli összeg kerülhet a költségvetésbe, a társaságiadó-vonzata ennek többszöröse is lehet. Szerinte a rendszer bevezetését az is indokolja, hogy a jelenleg Európában folyó biztonsági krízis a nem magyar tulajdonú, de az e körben tevékenykedő cégek szigorúbb ellenőrzésével kezelhetőbbé válik.

– Nem azért fontos, hogy minden esetben legyen számla, mert a gazdaság fekete, szürke vagy fehér. Tartós fogyasztási cikkről van szó, ami életekért felel, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően javítsák, és így a tulajdonos biztonságban legyen. Ebben a folyamatban fontos lépés lehet az online kassza, ennek segítségével ellenőrizhetőbbé válhat a rendszer – jelentette ki lapunknak az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke. Spindler Tibor hozzátette, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál már elkezdődött ez a folyamat, hiszen ők a regisztrált szervezeteket feltüntetik a honlapjukon. Kiemelte, nem lepte meg Varga Mihály bejelentése, hiszen régóta egyeztetnek az online kasszákról a Nemzetgazdasági Minisztériummal, de a konkrét időpontról még nem állapodtak meg.
A taxisok külön kérték

A tárcavezető a múlt héten azt is kiemelte, hogy az érintett területek közül a taxisok külön kérték a kasszák bevezetését. Ezt követően Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség ennek kapcsán lapunknak úgy nyilatkozott, nem érti a miniszter bejelentését, a társszervezetekkel és a kamarával közösen azt kérték, a taxisoknál minél később vezessék be az online pénztárgépet. Hozzátette, egyik érdekképviselet sem kérte az online kassza bevezetését, mert a jelenlegi áfatörvény nem kedvez a taxisoknak. Az utas nem igényelheti vissza a fuvar áfatartalmát, a sofőr pedig az üzemanyagét, ami számára a legnagyobb költség. Kiemelte, amíg ezeket nem módosítja az Országgyűlés, felesleges a kasszák bevezetéséről beszélni, hiszen diszkriminatív lenne a döntés. Azóta Metál Zoltán felkereste a tárcát, ahol megtudta, egyelőre úgy néz ki, a Nemzetgazdasági Minisztérium tartja magát a szeptemberben megbeszéltekhez, csak 2017-ben vezetik be náluk is az online kasszákat. Pontos időpontról és a részletekről azonban még nem kaptak hivatalos tájékoztatást, de reményei szerint addig megszületnek azok a feltételek, amelyek megteremtik az online pénztárgépek használatának lehetőségét.

Beszéltünk néhány wellnessközpont és konditerem vezetőjével is, a legtöbben meglepődtek Varga Mihály bejelentésén, mert hivatalosan nem tájékoztatta őket senki az online kasszákról. Nevüket nem vállalva elmondták, hogy aki eddig becsületesen jelentett mindent az adóhatóságnál, annak az új rendszer sem okozhat gondot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 30.

forrás: mno.hu

Leave a Reply 2336 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: