< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kezdődhet az aláírásgyűjtés az Orbán-kormány ellen Európában

| Mobile | RSS

Kezdődhet az aláírásgyűjtés az Orbán-kormány ellen Európában

2015. december 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kezdődhet az aláírásgyűjtés az Orbán-kormány ellen Európában

Hét tagállam egymillió állampolgárának kell kihegyeznie a ceruzáját, ha úgy érzi, baja van a magyar kormánnyal. Az Európai Bizottság politikai vezetőtestülete ugyanis úgy döntött, befogadja a Magyarország elmarasztalását célzó polgári kezdeményezést. A témát maga Frans Timmermans EB-alelnök terjesztette a testület elé, Navracsics nem volt ott. Valószínűtlen azonban, hogy a befogadott kezdeményezésnek valódi következménye legyen.

Nyilvántartásba vette hétfőn az Európai Bizottság az “Ébredj, Európa” nevű polgári kezdeményezést, amely a hetes cikk szerinti eljárás megindítását célozza Magyarország ellen – értesült az Eurológus.

Az Európai Bizottság politikai vezetőtestülete, a biztosok kollégiuma már múlt kedden megvitatta, hogy befogadható-e egy hasonló kezdeményezés, és arra jutottak, hogy igen. A hetes cikk szerinti eljárás azt jelenti, hogy az Európai Bizottság megvizsgálhatja, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket munkája során.

Addig azonban legalább hét tagállam egymillió állampolgárától kell aláírást begyűjteniük a kezdeményezőknek, amire egy évük van. A támogató nyilatkozatok ellenőrzésére további három hónap áll rendelkezésre, majd ha az aláírások hitelesnek bizonyulnak, a szervezők az Európai Bizottság elé terjeszthetik az Orbán-kormánnyal szembeni kifogásukat, illetve lehetőséget kapnak rá, hogy az Európai Parlament nyilvános meghallgatásán ismertessék a kezdeményezést.

Fotó: AFP / NurPhoto / Aurore Belot

Érdekesség, hogy bár a polgári kezdeményezéseket rendszerint automatikusan átengedi az Európai Bizottság főtitkársága, ezúttal a bizottság politikai vezetőtestülete hozott döntést, vélhetően azért, mert politikailag érzékeny a téma, és a hetes cikk életbe léptetését így még nem kérték uniós polgárok. A témát a magyar kormányt gyakran kritizáló Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke terjesztette elő. Navracsics Tibor levélben tiltakozott, amiért éppen arra az egyetlen kollégiumi ülésre időzítették az előterjesztés megvitatását, amikor ő igazoltan távol volt.

A kezdeményezést a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció jegyzi. Közölték, azért indítják az akciót, mert attól tartanak, hogy más országokra is átterjed “az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől”.

Nem valószínű, hogy az akcióval célt érnek, mivel eddig ötven polgári kezdeményezésből három esetben jutott el addig az ügy, hogy az Európai Bizottság egyáltalán hivatalosan állást foglaljon.

A hetes cikk életbe léptetéséről egyébként a Miniszterek Tanácsa dönthet. Amennyiben a miniszterek veszélyben látják az uniós alapértékeket, először egy konzultációs folyamatot indítanak el a tanács és Magyarország között.
Az uniós alapszerződés 7-es cikke

A hetes cikkben foglalt eljárásban megvizsgálnák a magyarországi demokrácia állapotát és konzultációt indítanának a magyar kormány és a többi tagállami miniszter között a problémásnak vélt ügyekről.

Ha az EB úgy látja, hogy a kérdéses ügy a saját hatáskörébe tartozik, akkor foglalkoznia kell vele, a polgári kezdeményezés azonban nem kötelezi jogalkotásra az EU-s intézményeket, mindössze az írja elő, hogy a bizottságnak hivatalosan meg kell vitatnia a kérdést, és bizottsági közlemény formájában közzé kell tennie erre vonatkozó válaszát.

Az eddig beadott 50 polgári kezdeményezésből egyébként az Index szerint 20 már az első körben elhasalt, mert az EB kijelentette, hogy nem kompetens a kérdésben.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 139 megnézve, 1 alkalommal mai nap |