< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Tömeges személycserék – Cél a bizonytalanság és a félelem fenntartása

| Mobile | RSS

Tömeges személycserék – Cél a bizonytalanság és a félelem fenntartása

2015. december 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Tömeges személycserék – Cél a bizonytalanság és a félelem fenntartása

 

Lehajtott fejjel: az új egészségügyi államtitkár egyelőre a vezető posztokon változtat – a gyógyítómunka azonban ettől még nem javul FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Az már látszik, hogy kikkel nem akar együtt dolgozni az egészségügyi államtitkár, több helyen már azt is tudni, kikkel igen, de változatlanul csak általános irányokat jelölt ki az ellátórendszer átalakítására, így nem látni, honnan lesz több orvos és ápoló, mitől javul a betegbiztonság. Elsőként az egészségügy két legnagyobb szervezetének éléről mozdította el a vezetőket Ónodi-Szűcs Zoltán, de tegnap további személycserékről is megjelentek – egyelőre meg nem erősített hírek. Váltás lesz az egészségbiztosítónál és a mentősöknél, állítólag megvan a saját utóda az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) élére, új vezető érkezik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatalba és több poszton is változás lesz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felső vezetői között.

Az ágazatot érintő tömeges személycserék célja a bizonytalanság és a félelem fenntartása, ami az igazodási kényszert erősíti – értékelte a Népszavának a helyzetet László Imre. A Demokratikus Koalíció (DK) egészségügyi kabinetvezetője szerint az üzenet, hogy mindenki féltheti a megélhetését, az egyébként is megosztott orvostársadalomnak szól: maradjatok csendben és fogadjátok el, bármit lépünk.

Azt, hogy senki nem érezheti magát biztonságban, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tegnaptól már nem Sélleiné Márki Mária igazgatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP), öt év után, háromnegyed évvel a nyugdíjba vonulása előtt kitették a székéből. Az államtitkár a hvg.hu portálnak éppen ezzel indokolta a döntést, vagyis, hogy olyan emberrel akar együttműködni, akinek a munkájára a következő választásig hátralévő két és fél évben végig számíthat. A magyarázat erősen sántít, hiszen éppen jövő őszre érhetne be egy most kiválasztott vezető felépítése, a költségvetés legnagyobb elkülönített kasszáját kezelő főigazgató rugalmasságáról pedig mi sem tanúskodik jobban, mint hogy több államtitkárral is zökkenőmentesen tudott együttműködni. Az Orbán-kormány régi kádereit ritkán teszik utcára úgy, hogy azt sem tudják, merre induljanak tovább, így annak a pletykának is lehet alapja, hogy az egykori kórházigazgató a Simicska Lajos egyik legfontosabb bizalmasának számító, szintén szolnoki Nyerges Zsolttal ápolt kapcsolata miatt bűnhődhet. Egyelőre megbízottként Kiss Zsolt, az OEP stratégiai és szakigazgatási főigazgató-helyettese ül be az OEP vezetői székébe.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) élén még az egészségbiztosítónál is gyorsabban történt meg a vezércsere. Az uniós fejlesztések levezénylésével 2013-ban megbízott Burány Béla munkáját ugyan nem értékelte nyilvánosan az államtitkár, de a szervezet sajtósainak gyakran kellett magyarázatokat körbeküldeni az utóbbi hetekben a beruházások csúszását firtató kérdésekre. Ónodi-Szűcs Zoltán a nol.hu szerint válságmenedzsert keresett, így jött a képbe Máté Gábor, aki csendben már el is kezdte a munkát. A mérnök-közgazdásznak eddig annyi köze volt a szervezethez, hogy a ’90-es években egy ideig mentőápolóként dolgozott, de volt MALÉV-pilóta és vállalkozó, sőt a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ turisztikai divízióvezetője is. Hétezer ember munkáját kell megszerveznie úgy, hogy csökkenjen az alacsony bérek és a túlterheltség miatti elvándorlás.

Tegnap látott napvilágot, hogy megvan a jelölt az államtitkárrá előlépett korábbi főigazgató helyére az ÁEEK élére. Ő állítólag Németh László, aki a nol.hu szerint orvosként, kutatóként és menedzserként már több gyógyszercégnél is bizonyított. A szervezet vezetését Ónodi-Szűcs kinevezés óta Szentes Tamás főigazgató-helyettes látta el, aki viszont egyet lép a sakktáblán és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal élére kerül. Hogy, hogy nem ugyanis, az eddigi tisztifőorvos, Paller Judit nyugdíjba vonul. Túl határozottan érvelt amellett, hogy a menekültek nem jelentenek közvetlen járványügyi kockázatot, s aki nem a kormány kottáját mondja fel szó szerint, az számolhat a következményekkel – értékeli távozását lapunknak az ellenzéki László Imre.

Az államtitkári tisztogatásnak itt még mindig nincs vége, több vezető, aki eddig a minisztériumban dolgozott, vagy éppen lezárult uniós projektekért volt felelős az ÁEEK-ben, mostantól az OGYÉI különféle polcain porosodhat tovább békés ismeretlenségben.

Az október 13-án kinevezett új egészségügyi államtitkárnak eddig ennyire futotta. Közben a tartalmi lépések késlekedését már egybehangzóan kritizálják az orvosok és az ellenzék is. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) újraválasztott elnöke, Éger István úgy fogalmazott az RTL Klubnak adott interjúban, hogy ma szerencse dolga, ki milyen ellátást kap az egészségügyben és ki hal meg az árokparton. A DK egészségügyi kabinetvezetője szerint annak kimondásáig eddig is eljutottak az ágazat vezetői, hogy struktúraváltás kell, de cselekedni az Orbán kormányok egészségügyi vezetői közül nem mert senki.

László Imre nem tartja elegendőnek, hogy az alapellátás átszervezéséről beszélnek a humántárca vezetői, mert az ellátórendszer minden pontján nagy bajok vannak. Meg kellene tervezni a teljes új struktúrát a háziorvosoktól a járóbeteg szakellátáson át a kórházakig, és amikor minden illeszkedik egymáshoz, akkor lehetne elindítani a változásokat – véli az egykori kórházigazgató. Az utóbbi öt év sumákolásának csak az vet véget László Imre szerint, ha az emberek végre megértik: az ő bőrükre megy a játék, és az egészségügyi dolgozókkal együtt kimennek az utcára, hogy kiharcolják maguknak a tisztességes ellátáshoz való jogot.

Gulyás Erika

forrás:népszava online.hu

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |