< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Vádemelési javaslat az alapítványi iskola ügyében –

| Mobile | RSS

Vádemelési javaslat az alapítványi iskola ügyében –

2015. december 3. | hozzászólás | Nav

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Újságírók!

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy alapítványi iskola ügyében vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást. Erről szól legfrissebb sajtóközleményünk.

Vádemelési javaslat az alapítványi iskola ügyében

Egy Csongrád megyei alapítványi iskola vezetőjével és egyik volt helyettesével szemben javasolnak vádemelést a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói. A jelenleg más büntetőeljárás alatt is álló gyanúsítottak valótlan adatok alapján csaknem 330 millió forint normatív támogatást igényeltek.

Az alapítványi iskola az ország 18 megyéjében, összesen 34 tagintézményt működtetett. Gimnáziumi, illetve szakképző iskolai oktatás keretében látta el feladatát, amelyhez a források egy részét a költségvetés által nyújtott normatív támogatásból biztosították.

A gyanú szerint az iskola vezetői a Köznevelési Információs Rendszerbe 2550 bejelentett esti gimnáziumi tanuló után igényeltek támogatást. A nyomozás során kiderült, hogy a valóságban a nyilvántartott diákok közül ezerkétszázhetvenheten vagy soha nem jártak az intézménybe, vagy a bejelentésnél rövidebb ideig koptatták az iskolapadot. Sőt, fény derült arra is, hogy 264 esetben nem létező személyeket is bejelentettek tanulóként. A nyomozás adatai szerint csaknem 330 millió forint támogatást igényeltek jogosulatlanul.

A nyomozás kezdetén hirtelen megcsappant az iskola több mint 2000 fős létszáma, és már csak 800 diák maradt a nyilvántartásban. A naplók és a könyvelés egy részét időközben ellopták, a fiktív tanulókkal megspékelt naplókat pedig pótolni próbálták.

A pénzügyi nyomozók távtanúként, levélben megkeresték a rendszerben diákként nyilvántartott személyeket. Kiderült például, hogy olyan embereknek is felhasználták az adatait, akik csak érdeklődőként jártak az iskolában.

A gyanú szerint az alapítványi iskola vagyonával kapcsolatban már korábban is követtek el visszaéléseket. Jelenleg sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a Szegedi Törvényszéken is folyik büntetőeljárás.

A NAV pénzügyi nyomozói az iskola vezetőjével és helyettesével szemben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények miatt javasolnak vádemelést a Csongrád Megyei Főügyészségnek. A keletkezett kár megtérülésére ingatlanok és járművek zárolását kezdeményezték csaknem 200 millió forint értékben.

Az iskola vezetője jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A költségvetési csalás büntetési tétele ebben az esetben akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Barnáné Horváth Melinda százados

regionális sajtóreferens

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága

Leave a Reply 4352 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: