< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: EU Pénteken felfüggeszthetik Schengent

| Mobile | RSS

EU Pénteken felfüggeszthetik Schengent

2015. december 4. | hozzászólás | Fecsegő hírek

EU
Pénteken felfüggeszthetik Schengent

Visszaállíthatják az útlevélellenőrzést
Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet
Akár azonnal le lehet majd zárni a schengeni zónán belüli határokat, ha a miniszterek rábólintanak egy luxemburgi javaslatra. Az egésszel Görögországot próbálják presszionálni.

Két évre felfüggeszthetik pénteken az Európai Unió miniszterei a schengeni útlevélmentes zónát, méghozzá a görög határon beömlő migránsáradat miatt – írja a Financial Times. Az indoklás szerint a görög határon tapasztalt hiányosságok veszélyeztetik Schengen biztonságát, miután 1,2 millió migráns érkezett a zónán belülre lényegében ellenőrizetlenül.

Nemet mondunk a „mini Schengenre”

A visegrádi négyek csoportja – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – elutasítja azt az elgondolást, hogy korlátozzák a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetet a jelenlegi részes országoknál szűkebb országcsoportra – közölte csütörtökön Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. „A V4-en belül egyetértés uralkodik abban, hogy elutasítjuk a mini Schengeneket, inkább a külső határok védelmére szeretnénk összpontosítani” – írta Twitter-bejegyzésében. (MTI)

A 26-os cikkely életbe léptetésének ötlete egy kiszivárogtatott vitairatban szerepelt, amelyet a soros elnök, Luxemburg belügyminisztere tárt az uniós bel- és igazságügyi miniszterek elé. Amennyiben a miniszterek támogatják az ötletet, az Európai Bizottság azonnal lezárhat egy vagy több belső határt akár két évre – írja a lap. Így például a német-osztrák határon ideiglenes jelleggel visszaállított ellenőrzések hosszabb távra fennmaradhatnának.
Főként a görögöknek szól

A lépés a FT-nek nyilatkozó szakértő szerint egyben nyomásgyakorlás is Görögországra, amely még mindig nem kérte a Frontex segítségét a határai védelméhez.

A Financial Times által látott dokumentum emellett azt a követelést is tartalmazza, hogy Görögország kérjen vészhelyzeti segítséget az uniós határvédelmi ügynökségtől (Frontex) és haladéktalanul telepítsen több száz határőrt más EU-tagállamokból határaira „a szomszédos országokkal támadt súlyos nehézségei kezelésére”.

Schengen lényege a belső határőrizet megszüntetése, és a külső határok közös védelme. Nem minden uniós ország tagja, viszont vannak nem uniós országok is a tagjai között.
Máshogy, de kértek segítséget

Görögország az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kér segítséget a menekültválság kezeléséhez – közölte csütörtökön az Európai Bizottság illetékes szóvivője az MTI szerint. Natasha Bertaud a Twitter közösségi oldalon tudatta, hogy Athén az Európai Unió segítségét kérte az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban.

„Azért ma nyújtottuk be a kérelmünket, és nem néhány hónappal ezelőtt, mert akkor még nem voltunk abban a helyzetben, hogy felmérjük a pontos szükségleteinket”

– mondta csütörtökön a görög bevándorlásügyi miniszter a Euronews európai hírcsatornának. Jannisz Muzalasz abbéli reményét fejezte ki az interjúban, hogy az Európai Unió hatékonyabban fog fellépni, mint korábban más országok esetében.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |