< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lex Tiborcz után: végleg mutyiország leszünk?/// After Lex Tiborcz: We will definitely washy country?

| Mobile | RSS

Lex Tiborcz után: végleg mutyiország leszünk?/// After Lex Tiborcz: We will definitely washy country?

2015. december 5. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lex Tiborcz után: végleg mutyiország leszünk?

Kis túlzással teljesen szabadjára engedte a törvényhozás a vezető politikusok, állami nagykutyák családtagjainak részvételét a közbeszerzési pályázatokon a vonatkozó törvény minap nagy sietséggel, amúgy is furcsa körülmények között megszavazott módosításával. Így a pályázatok kiíróin kívül jószerivel bárki könnyen hozzáférhet nagy tömegű közpénzhez. Persze lesznek, akik még könnyebben, és a jogszabály módosítása ezek körét jelentősen szélesíti. A kormány olvasatában a módosítás persze ellenkező hatású, szerintük szigorítottak.

Magyarországi közbeszerzésen bő egy hónapja kevés kivétellel bárki, illetve bárkinek a cége indulhat, ehhez mindössze az kell, hogy a lakcímkártyáján szereplő cím ne egyezzen meg a közbeszerzési törvényben felsorolt pozícióban lévő politikusokéval vagy állami tisztségviselőkével. Az, hogy valaki amúgy a lehető legközelebbi egyenesági rokona mondjuk a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, a pályázatról döntő hatóság elnökének, vagy éppen a pályázat kiírójának, már egyáltalán nem számít. Az sem számít, hogy jelenleg vagy a nem túl távoli múltban üzlettársak voltak. Ja, hogy a közbeszerzési törvény e módosítását csak négy napja szavazta meg a törvényhozás? Nem probléma, a már megszokott könnyedséggel szemrebbenés nélkül hoztak ismét visszamenőleges hatállyal jogszabályt.

Egy kicsit azért eldugva, visszamenőleg, megmagyarázva

Az eredeti, most felülírt jogszabályt október másodikán, november 1-jei hatályba lépéssel hirdették ki a Magyar Közlönyben. Nehéz nem arra gondolni, hogy a szóban forgó időszakban fennakadt(ak) (volna) valaki(k) az amúgy többek által is meglepően szigorúnak tartott jogszabályon, és ezt kellett elsikálni az egy hónapra visszaható mentesítéssel. Ennek érdekében, úgy fest, a Fidesz-KDNP-kormányoldal a jól kalkulálható médiafelzúdulást, az “ezentúl Orbán gyerekei is nyerhetnek a közbeszerzéseken” típusú szalagcímeket is bevállalta.

Átláthatóbbá vált az igazságügyi tárca szerint
Nemcsak Kovács Zoltánt, az igazságügyi tárca is alkotmányossági érvekkel hozakodott elő, emellett csuklóból cáfolta azokat a véleményeket, amelyek szerint a módosítással könnyű kibújót biztosít a kizárás alól: a kormány “szélesíti és átláthatóbbá teszi” a közbeszerzésekkel kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat a keddi törvénymódosítással.

A kormányzati kommunikáció alapján a módosítással mindössze “életszerűvé” reszelték a törvényt, mintegy arra utalva, hogy a nyári törvényben kicsit túltolták a kizárásokat – ilyen értelemben nyilatkozott Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki nem konkretizált alkotmányos aggályokra is hivatkozott. A gyanakvást az is erősíti, hogy mintha el akarták volna dugni a visszamenőleges hatályú korrigálást: a törvénymódosítás eredetileg a NAV átszervezésére vonatkozott, de az egyes cikkek között megbújt az összeférhetetlenségi szabályok módosítása is. Az Igazságügyi Minisztérium szerint eddig betarthatatlan volt az összeférhetetlenségi szabály, ez szinte felér annak beismerésével, hogy talán nem is ügyeltek a törvény betartására. Arra utaltak, hogy túl tág volt a szabály, de arról az Átlátszó blogja szerint nem mondtak semmit, hogy ez mivel volt ellentétes.

A tárca magyarázata szerint a korábbi szabályozás a hozzátartozók olyan körére terjesztette ki az összeférhetetlenséget, amelynek alkotmányossága kérdésessé vált, mert nem rendelkezett arról, hogy milyen közeli rokoni kapcsolat számít összeférhetetlennek – például Orbán Viktor veje, Tiborcz István által áttételesen birtokolt cég pályázhat-e, bár tudható, hogy egykori érdekeltségei rendszeresen nyertek közbeszerzéseken. Ez mindenesetre érdekes, mert a törvény eredeti szövege a Polgári Törvénykönyre hivatkozva pontosan meghatározta a kizárandók körét, a pályázat kiírása körül bábáskodók és a kiemelt közjogi méltóságok, állami intézmények vezetői közeli hozzátartozóit kizárva. Az persze kétségtelen, hogy a módosított jogszabály alapján a saját lábra állt családtagok, rokonok gond nélkül indulhatnak és nyerhetnek közbeszerzési pályázatokon. Ők pedig vélhetően nem lesznek kevesen, hiszen a mentesítéshez elegendő szert tenni egy másik lakcímkártyára, ami azért lássuk be, távolról sem megoldhatatlan.

“Tréfás, hogy eredetileg nem volt rajta az MNB elnöke”

Az igazságügyi tárcának annyiban kétségkívül igaza van, hogy a közbeszerzésekből kizárt közjogi méltóságok törvényben felsorolt listája hosszabb lett, bekerült közéjük egy sor hatóság és hivatal – például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vagy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetője –, amelyek elnökét és a vele közös háztartásban élő hozzátartozóját ugyancsak kizárják. Az új listára felkerült a Magyar Nemzeti Bank elnökének háztartása is, egy megkérdezett szakértő szerint “tréfás, hogy eredetileg nem szerepelt rajta”.

Fotó: Stiller Ákos

Azzal azonban, hogy csak a velük egy háztartásban élőket zárják ki, egyben jelentősen szűkítették ez érintettek körét is. A módosítás amúgy elég jól kitolt az élettársakkal, hiszen korábban nem szerepeltek a kizártak – a közeli hozzátartozók – között, a közös háztartással viszont bekerültek közéjük, mivel a módosítás nem közeli, hanem csak hozzátartozókról szól.

Érdekes egyébként, hogy a felsorolt hivatalok és hatóságok elnökeit zárják csak ki, a helyettesek, alelnökök és a velük együtt lakó rokonok vígan pályázhatnak. Az eredeti verzióban külön sorolják a miniszterelnököt, helyettesét és a minisztert, míg a módosítottban a kormány tagjaként zárják ki őket.

Szétnézve egyébként a hazai közbeszerzés történelmében, hemzsegni semmiképpen sem hemzsegnek az új törvény akár eredeti, akár módosított verziója szerint érintett pályázatok.

A közbeszerzési pénzek kinyerését – legalábbis a realitások talaján álló beszélgetőtársaink szerint – túlnyomó részben strómanokkal, ismerősökkel bonyolítja és bonyolította sokszor a hatalom, a családtagokat sokkal kevéssé vetik be

a közpénzek hazahordására. Minden megkérdezett szakember nagyjából ugyanazt a három elhíresült jelenséget említette, amikor családtagok keveredtek állami vagy önkormányzati megbízások, vagy azokból származó pénzek közelébe: Szijjártó Péter külügyminiszter apjáét, valamint Orbán Viktor kormányfő apjáét és vejéét.

Három férfi, három eset

Orbán Győző 1992 májusában munkavállalóként egy privatizációs tranzakció során jelentős ásványi vagyon felett rendelkező bányavállalat tulajdonjogát szerezte meg többedmagával egy Vértes-hegység melletti kis faluban, Gánton. Az így megszerzett Dolomit Kft. későbbi terjeszkedése és felvásárlásai révén lényegében az összes, építőiparban használatos alapanyag kitermelésére képessé vált. Idősebb Orbán fiának első, 1998-2002 közötti kormányfői ciklusa alatt monopolizálta hazai kavics- és gránitfelhasználást, amennyiben az akkori autópálya-beruházásokon – például az M3-as továbbépítése, vagy az M7-es rekonstrukciója – cége szinte kizárólagos beszállítóként brutálisat szakított. Nagyot dobott a cég eredményén és piaci súlyán, hogy az akkoriban az egyik legnagyobb hazai cégnek számító Dunaferr beszállítója lett. Orbán Győzőnek kifejezetten jól jött a mostani törvénymódosítás, hiszen az eredeti változat szerint nem, ám a november elseje óta hatályos szerint beléphet a közbeszerzési piacra, ha akar.


Orbán Győző gánti bányája

Fotó: Túry Gergely

A jelenleg külügyminiszter Szijjártó Péter apja, Szijjártó István a cégnyilvántartás adatai alapján 2010 június végéig volt a Vasútépítők Kft. vezető tisztségviselője. Tulajdonosként 2012. mácius 8-ig szerepelt a cégben. A vállalkozás nettó árbevétele 2009-ben 3,5 milliárd volt, 2010-ben 2 milliárd, 2011-ben 2,2 milliárd, 2012-ben 1,7 milliárd, majd egy évvel később jelentősen megugrott 5,3 milliárd forintra. A társaság szereplője volt egy GVH-vizsgálatnak, amit azért indított a versenyhivatal hét évvel ezelőtt, mert felvetődött a gyanú, hogy több vállalkozás előzetesen megállapodott magyarországi vasútvonalak, vonalszakaszok felújítására, átépítésére kiírt közbeszerzésekkel kapcsolatban a majdani piac felosztásáról, illetve egyes esetekben a győztes személyéről. A ténylegesen kiírt tenderek összértéke 24 milliárd forint volt. A GVH az eljárás során megállapította a jogsértést, és 2010 júniusában döntött arról, hogy öt cégnek összesen 7,148 milliárd forint bírságot kell megfizetnie. A 2010-ben meghozott döntés csak júliusban vált jogerőssé. A pályatervezéssel- és kivitelezéssel foglalkozó Vasútépítők Kft. maga is több tenderen indult, és részt vett a versenyfelügyelet által kifogásolt egyeztetéseken, ám együttműködött a GVH-val, és ezzel elkerülte, hogy őt is megbüntessék.

A legutóbbi, nagy port felvert jelenség pedig az Orbán Viktor veje, Tiborcz István által áttételesen, a Green Investments & Solutions Kft. tulajdonosaként birtokolt Elios Innovatív Zrt. sorozatos, összesen sokmilliárd forint értékű szakítása, ami vidéki kis- vagy nagyvárosok közvilágításának korszerűsítésére kiírt páyázatokon jött össze. A társaság a fél országot lesorozta olyan pályázatokon, amelyeken jószerivel ellenfele sem volt. A Green Investment 50 százalékos tulajdonosa az Elios Innovatív Zrt.-nek, amely sorra nyerte az elmúlt években a közvilágítási projekteket – és idén is folytatódik a nyerő széria. A Green Investmentből Tiborcz ugyan idén tavasszal kiszállt – egy Fidesz-közelinek mondott győri nagyvállalkozó érdekeltségének adta el a közbeszerzéseken taroló cégből hasznot húzó vállalkozását –, a vej érintettsége azonban nehezen vitatható. A sorozatos tendernyeréseket egyébként az EU csalás elleni hivatal, az OLAF is vizsgálja, de nyomoz a magyar rendőrség is. Az új szabályozás szerint azonban Tiborczéknak már nincs aggódnivalójuk, hiszen ők már saját lábukra álltak, nem a kormányfői otthonon élősködnek, így bátran indulhatnak közbeszerzési pályázaton is.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

forrás:hvg.hu

After Lex Tiborcz: We will definitely washy country?

With some exaggeration fully unleashed the leading politicians in the Legislature, state big dog family members to participate in public tenders on the day the Act in haste, already voted by modifying the strange circumstances. Thus, the entities awarding tenders addition, practically anyone can easily access large amounts of public money. Of course, there are those who significantly broadens even easier, and modifications of the scope of these laws. The government’s reading of the amendment is of course the opposite effect, according to them tightened.

Public procurement in Hungary more than a month ago with a few exceptions for anyone, and anyone can start a company, this is only the need to address in the lakcímkártyáján should not be identical with those of politicians or government tisztségviselőkével in positions listed in the Public Procurement Act. The fact that someone already as close as possible lineal relatives say the President of the Republic, the Prime Minister, the President of the tender decisive authority, or even writer of the application, already does not matter. It does not matter that in the not too distant past were currently or business associates. Yeah, that these amendments to the Public Procurement Act was voted just four days at the Legislature? No problem, the usual ease again have legislation retroactively without batting an eyelid.

A little bit hidden, back, explaining

The original, now overwritten second Ikan legislation in October, with effect from 1 November published in the Official Gazette. It’s hard not to think that the period in question was blocked (s) (wanted) someone (k) the statutory anyway surprisingly strict inter held by, and I had to be back for a month elsikálni the exemption. To this end, it looks like Fidesz government side of the well can be calculated médiafelzúdulást, the “Urban children are now also gain the public procurement” type headlines is s undertaken.

According to the Ministry of Justice has become more transparent
Not only Kovacs Zoltan, the Ministry of Justice is constitutional arguments came up with, as well as wrist refuted those opinions according to which the modifications can be very easily evade foreclosure: the government “broaden and make more transparent” conflict of interest rules on public procurement in Tuesday’s legislative amendment.

According to the government’s communication with amendments only “életszerűvé” filed to the law, some suggesting that the summer statutory slightly overloading the exclusions – in this sense, said Zoltán Kovács government spokesman, who cited unspecified constitutional concerns is the suspicion is also enhanced to like. They would have wanted to fuck the correction retroactive. the amendment originally covered the NAV reorganization, but hiding among the articles amending the conflict of interest rules of the Ministry of Justice, according to have been unenforceable conflict of interest rules, it’s almost tantamount to an admission that maybe not They took care to comply with the law. He suggested that the rule was too broad, but that, according to Transparency’s blog did not say anything about it because it was the opposite.

The ministry explained that the previous legislation the folks so the scope was extended by conflicts of interest whose constitutionality has become questionable because it did not have on what close family relationship matters a conflict of interest – for example, indirectly held by Viktor Orbán in-law, Stephen Tiborcz by companies apply for, though due to one-time interests in regularly won public procurement. However, this is interesting, because the original text of the law, referring to the Civil Törvénykönyre specifying the scope of an exclusion, and promoting the formulation of the call for proposals around the high dignitaries, heads of state institutions close relatives excluded. Of course there is no doubt that under the amended law on its own feet were family members, and can start to gain public contracts to relatives without problems. They are not likely to be few in number, because the discharge is sufficient to acquire another residence card, which is let’s face it, is far from insurmountable.

“Funny, that was not originally on the Chairman of the National Bank”

The justice ministry so far is undoubtedly right that list listed from public contracts excluded dignitaries Act became longer included among them a number of authorities and agencies – such as the Intellectual Property Office, the Equal Treatment Authority, the National Research, Development and Innovation Office, or Hungarian Energy Office and Head of Regulatory Utility – that the President and her relatives living in the same household are also excluded. The new-listed household of the President of the Hungarian National Bank, according to experts interviewed a “joke that was not originally part on it.”

Photo: Akos Stiller

It being understood that only their households excluded, they are also significantly narrowed the scope of stakeholders. The amendment is otherwise pretty much extended life peers, since it is not included in the previously excluded – from the shared household, however, included among them, because the amendment does not close, but only about relatives about – the next of kin.

It is interesting, moreover, that the listed agencies and authorities ruled only by the chairmen, deputies, Vice-Presidents and relatives living with them eligible to apply for happily. The original version, listed separately on the Prime Minister, his deputy and the minister, and a member of the government has modified the rule them out.

Looking anyway apart in the domestic procurement in the history, applications abound abound in no way involved either in its original or modified version of the new Act.

The recovery of public funds – mainly strómanokkal acquaintances complicated and often complicated by the power of the family members are deployed in a much less – at least according to a realistic interlocutor available

hazahordására of public funds. All experts interviewed roughly the same three notorious phenomenon mentioned when family members mingled with state or local government orders or funds derived vicinity: Foreign Minister Péter Szijjártó father, and Prime Minister Viktor Orbán’s father and son in law.

Three men, three cases

Orban Gyozo in May 1992 as an employee were acquired in a privatization transaction with mining companies over the ownership of significant mineral wealth with other people in a small village near Vertes Mountains, Gánt. The thus acquired by Dolomite Ltd. Future expansion and acquisitions substantially all the raw materials used in the construction industry has been able to extract. During the first older son Orban, prime minister between 1998-2002 cycle of gravel and granite monopolized domestic use, if the former highway investments – such as the M3 on the construction or reconstruction of the M7 – the almost exclusive company as a supplier brutally broke up. Largely boosted by the company’s results and market size that was at the time one of the largest domestic company Dunaferr your supplier. Győző Orbán came in handy especially in the current amendment, since it is not the original version, but since the first of November to enter the public market in force, if you want.

Orban Gyozo mine Gánt

Photo: Gregory Túry

The current Foreign Minister Péter Szijjártó father, Stephen Szijjártó was based on the register data of the Railway Builders Ltd. Executive officer until the end of June 2010. As the owner Mácius 2012 until 8 featured in the company. Net sales of the company in 2009 was 3.5 billion in 2010 to 2 billion in 2011, 2.2 billion to 1.7 billion in 2012, and a year later a substantial increase to HUF 5.3 billion. The company actor was a GVH-examination that he started the race office seven years ago, it raised the suspicion that a number of undertakings previously agreed Hungarian railway lines, line segments to renovate, in connection with announced reconstruction of public procurement in future market-sharing and, in some cases, the winner of. The actual total value of tenders announced HUF 24 billion. The GVH established the infringement during the procedure, and in June 2010 decided that the company should pay a fine of five a total of HUF 7.148 billion. The decision was taken in 2010, only became final in July. The pályatervezéssel- and execution Ltd. engaged in railway construction. More tenders launched himself, and took part in the competition contested by monitoring consultations, but cooperated with the GVH, thus avoiding to punish him.

The most recent major port beaten phenomenon and indirectly, Green Investments & Solutions Kft. Owns held by Viktor Orbán in-law, Stephen Tiborcz by Elios Innovative Company. Series, totaling HUF billions breakup, which was announced in rural small or large towns public lighting modernization páyázatokon together. The company holds half of the country lesorozta such competitions, which had practically no opponents. The Green Investment owns 50 percent of Elios Innovation Zrt, which won line in recent years the public lighting projects – and will continue this year winning streak. The Green Investmentből same Tiborcz got out this spring – said Fidesz was a great entrepreneur Győr imminent interest of the public procurement stored cégből benefiting business – but the involvement of hard-wei debatable. A series of tenders for winning otherwise the EU anti-fraud office, OLAF to investigate, but the Hungarian police investigations. However, under the new regulations no longer have to worry about Tiborczéknak, as they are still standing on their own feet, not in the government at home parasites, so feel free to public procurement procedure can start as well.

Photo: Facebook / Viktor Orbán

Source: hvg.hu
Google Fordító cégeknek:Fordítói EszközökWebhelyfordítóExpor

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |