< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Terrorizmus Obama: “Meg fogjuk semmisíteni az Iszlám Államot!”

| Mobile | RSS

Terrorizmus Obama: “Meg fogjuk semmisíteni az Iszlám Államot!”

2015. december 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Terrorizmus
Obama: “Meg fogjuk semmisíteni az Iszlám Államot!”

Washingtonban azt mérlegelik, hogy növeljék a Szíriába vezényelt kommandósok létszámát.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megsemmisítését ígérte Barack Obama amerikai elnök vasárnap este a washingtoni Fehér Házból közvetített beszédében, és terrorcselekménynek minősítette a kaliforniai San Bernardinóban a múlt héten végrehajtott véres támadást.

“A terrorizmus fenyegetése valós, de le fogjuk győzni” – mondta.

“Felül fogunk kerekedni azáltal, hogy erősek és okosak, rugalmasak és kérlelhetetlenek leszünk” – tette hozzá.

Az elnök arra törekedett, hogy megnyugtassa az amerikaiakat a 14 halálos áldozatot követelő San Bernardinó-i terrortámadás után, amelynél súlyosabb a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat óta nem történt az országban. Beszédében felvázolta az Iszlám Állam megsemmisítésének taktikáját és az Egyesült Államokban “új fázisba fejlődött” terrorizmus elleni harc alapvetéseit, mondanivalója ugyanakkor nem tartalmazott gyökeresen új elemeket.

Barack Obama az Ovális Irodából sugárzott beszédében elmondta, hogy az amerikai hadsereg továbbra is le fog sújtani a terroristákra minden országban, ahol ez szükséges, egyúttal ismételten kizárta egy újabb, az Egyesült Államok által viselendő, kiterjedt szárazföldi háború lehetőségét.

A Fehér Ház a beszéd után közölte: Washingtonban azt mérlegelik, hogy növeljék a Szíriába vezényelt kommandósok létszámát.
Fehér Ház FB-oldal

Az elnök sürgette, hogy a kongresszus adjon új felhatalmazást az Iszlám Állam elleni hadviselésre Irakban és Szíriába.

Kilátásba helyezte több tízezer, az Iszlám Állam ellen az említett országokban harcoló fegyveres kiképzését, a terrorszervezet ellen összefogott koalíció kiszélesítését és a nemzetközi együttműködés fokozását.

Rámutatott a szíriai konfliktus politikai rendezésének szükségességére. Sürgette, hogy a kongresszus akadályozza meg a légi közlekedésből kitiltott személyek fegyverhez jutását, és szüntesse meg a támadásra alkalmas lőfegyverek beszerzésének lehetőségét.

Obama az Egyesült Államokba történő vízummentes beutazás szabályainak megszigorítását is kérte. A Fehér Ház szerint az amerikai kormányzat a San Bernardinó-i mészárlás miatt fontolóra vette a menyasszonyi vízumok kiadásának felülvizsgálatát is.

Az elnök feladatként nevezte meg a potenciális terroristák nyomon követését lehetővé tevő műszaki fejlesztéseket a kormányzat és a magáncégek összefogásával, ugyanakkor nem kezdeményezte az adatforgalom megfigyeléséről országosan folytatott vita felújítását.

Felszólította a muszlim vezetőket, hogy tegyenek többet hittársaik radikálissá válása ellen. Egyúttal óvta honfitársait attól, hogy az amerikai muszlimok elidegenítésével válaszoljanak a terrortámadásokra, ami szerinte csak tovább erősítené a szélsőséges ideológiát.

A CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az amerikaiak 60 százalékának kedvezőtlen a véleménye arról, ahogyan Obama elnök a terrorizmus kérdését kezeli.

forrás: ma.hu

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |