< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Olajcsempészés Egy követ fúj az iraki miniszterelnök Putyinnal

| Mobile | RSS

Olajcsempészés Egy követ fúj az iraki miniszterelnök Putyinnal

2015. december 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Olajcsempészés
Egy követ fúj az iraki miniszterelnök Putyinnal

Az eddiginél több német támogatást kért az Iszlám Állam elleni harchoz Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hétfőn Bagdadban Frank-Walter Steinmeier külügyminisztertől.

„A terrorizmus nem csupán Irakot, hanem Európát is fenyegeti” – hangsúlyozta a találkozón az iraki diplomácia irányítója.

Jelenleg német katonák Irak északi részén kurd harcosoknak nyújtanak kiképzést. Abádi azt kérte Steinmeiertől, hogy segítsenek a németek az iraki hadseregnek is.

Steinmeier méltatta azokat az utóbbi időben elért katonai sikereket, amelyek révén felszabadítottak több iraki várost az IÁ ellenőrzése alól. „Senki nem fogja alábecsülni azokat a feladatokat, amelyek önökre és az államok közösségére várnak” – mondta a német külügyminiszter az iraki kormányfőnek. Abádi kiképzési támogatáskérésére azonban csupán annyit válaszolt, hogy a kéréseket „figyelmesen meghallgatta”. Bejelentette továbbá, hogy Németország hozzá kíván járulni öt tábori kórház létesítéséhez a felszabadított területeken.

Az Iszlám Állam továbbra is uralja Irak jelentős részét, köztük az ország második legnagyobb városát, Moszult. Nagyrészt a harcok miatt Irakban több millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, és százezrek keresnek menedéket, illetve boldogulást az országon kívül.
Vádak

Az iraki elnök honlapjára feltöltött közleménye szerint a találkozón „kiemelte annak fontosságát is, hogy megállítsák az Iszlám Állam terrorista bandáinak olajcsempészetét, amelynek jelentős része Törökországon keresztül bonyolódik”.

Abádi nem sokkal azután fogalmazta meg ezeket a vádakat, hogy Oroszország azt állította: Törökország, sőt a török felső vezetés, illetve személyesen Recep Tayyip Erdogan államfő és családja is érintett az IÁ által uralt szíriai és az iraki területeken az olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában.

Recep Tayyip Erdogan visszautasította a vádakat, és közölte, hogy lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja az általa hangoztatott vádakat. Az Egyesült Államok abszurdnak és igaztalannak minősítette az orosz állítást.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |