< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Zágráb és Ljubljana sem tartja be a dublini egyezményt

| Mobile | RSS

Zágráb és Ljubljana sem tartja be a dublini egyezményt

2015. december 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Zágráb és Ljubljana sem tartja be a dublini egyezményt

Horvátország és Szlovénia sem tartja be a dublini egyezményt, vagyis nem a megfelelő módon regisztrálja a menedékkérőket – ezt írták egybehangzóan horvát és szlovén lapok csütörtökön.

“Horvátország továbbra sem a dublini eljárás szerint regisztrálja a menekülteket, habár Ranko Ostojic belügyminiszter korábban kijelentette, ha a migránsok száma napi négyezerre csökken, ezt probléma nélkül meg tudja tenni” – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Erről horvát sajtójelentések szerint Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő is nyilatkozott újságírói kérdésre válaszolva Pozsonyban, ahol szerdán szlovák kollégájával, Andrej Kiskával találkozott.

Az államfő kijelentette: “az a kérdés, hogy a dublini egyezmény egyáltalán érvényes-e még, mert szerintem már idejétmúlt”.

A balkáni migrációs útvonalon elhelyezkedő országok között Horvátország nem az első biztonságos ország, és nem is az első európai uniós ország, ahová a menekültek megérkeznek, ezért a regisztrációt ott kell lefolytatni, ahol a menekültek először az Európai Unió területére lépnek, vagyis Görögországban – mondta Grabar-Kitarovic, majd hozzátette: “világos, hogy az országba érkező embereket regisztrálni kell, mert ez nemzetbiztonsági kérdés”.

Szerdán 21 óráig 3027 migráns lépte át a szerb-horvát határt, csütörtökön 9 óráig pedig újabb 2076 illegális bevándorló érkezett Horvátországba.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 488 402 migránst vettek nyilvántartásba.

A horvát kormány csütörtökön az ez évi költségvetés terhére valamivel kevesebb mint hétmillió kunát (280 millió forintot) hagyott jóvá a migránsválság kezelésére.

A Delo című szlovén napilap arról írt, hogy az EU már tavasszal dönthet egy újabb kötelező kvóta bevezetéséről, ami a Törökországból áttelepítésre váró szíriai menekültekre vonatkozik.

A lap úgy értesült: Miro Cerar szlovén miniszterelnök azt az álláspontot fogja
képviselni, hogy Németország ezt addig nem kérheti az uniós tagállamoktól, amíg nem hagy fel a nyitott kapuk politikájával, és amíg nem lesz hatékony a görög-török határellenőrzés.

A Dnevnik című ljubljanai napilap egy uniós diplomatára hivatkozva arról írt, hogy Brüsszel nincs megelégedve azzal, ahogyan Szlovénia eddig a migrációs áradatot kezelte.

“Szlovénia nem tartja magát a dublini egyezményhez, nem ellenőrzi, ki érkezik a schengeni övezetbe, és a menekülteket nem a megfelelő eljárás szerint regisztrálja” – idézte a lap a brüsszeli forrást.

Az újság szerint Szlovénia könnyen “egy kosárban” találhatja magát Magyarországgal és a visegrádi négyekkel, mert a migrációs válság egyre inkább két táborra osztja az EU-t.

Szlovéniába szerdán 4103 migráns érkezett. Csütörtökön reggel újabb 1040 menedékkérő lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 309 217 illegális bevándorlót regisztráltak. Ausztriába október 20. óta 296 691 migráns távozott Szlovéniából.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 153 megnézve, 1 alkalommal mai nap |