< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: FT: Orbán Viktor példaképpé vált

| Mobile | RSS

FT: Orbán Viktor példaképpé vált

2015. december 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

FT: Orbán Viktor példaképpé vált
A magyar kormányfő úgy kezeli a migránsválságot, hogy közben a népszerűsége is nő

Az Európai Uniónak megváltozott a hozzáállása a migránsválsághoz, ez pedig jól látszik abból is, hogy a korábban élesen bírált Orbán Viktorra ma már sokan példaképként tekintenek – írta a Financial Times.

orbán kongresszus lead

Orbán Viktor egymaga megszabadította a bevándorlóktól Magyarországot, tette mindezt úgy, hogy pozícióját és támogatottságát is megerősítette, ráadásul számos korábbi bírálója is arra kényszerült, hogy a magyar miniszterelnök elgondolásai szerint cselekedjen – véli a tekintélyes brit gazdasági lap.

A Merkel képviselte retorika, amely a menekültekkel való együttérzésre szólít fel, egyre inkább átadja helyét Európa-szerte az Orbán-féle „hidegebb” gondolkodásmódnak, amely a biztonsági kockázatokra fókuszál. Minél inkább kezdik átvenni ezt a szemléletmódot az európai vezetők, annál inkább csendesednek a krízis kibontakozásakor meghatározó negatív nemzetközi visszhangok, amelyek Orbán hozzáállását kifogásolták – írja az FT.

A terrorizmussal kapcsolatos félelem felerősödött éppen ezért Orbán legélesebb kritikusai is hasonló intézkedések bevezetésére kényszerültek.

Erősödött a népszerűsége

A magyar kormányfő bírálói szerint szemléletmódja ütközik az európai normákkal, a magyar választók ugyanakkor, úgy tűnik, egyetértenek a módszereivel. (A medián legutóbbi felmérése szerint Orbán Viktor népszerűsége a válság előtt mért harminckét százalékról negyvennyolc százalékra nőtt.) A Fidesz elnöke ráadásul nemcsak Magyarország polgárait tudta megszólítani: retorikája egyre szimpatikusabb az EU más tagországaiban élőknek is, akik számára vezetőik nem tudnak elfogadható megoldásokat felkínálni.

Orbán Viktor a Financial Times szerint persze nincs egyedül gondolkodásmódjával, hiszen a visegrádi négyek csoportja a határvédelemben és a válsággal kapcsolatos politikai ügyekben is szorosan együttműködik.

A gazdasági lap úgy értékelt: a magyar kormány magabiztosságának (vagy önhittségének) egyik jele, hogy bizonyos politikusok már azt találgatják, milyen véget ér azon európai vezetők politikai karrierje, akik a káoszt „Európába hívták”. Az FT egy meg nem nevezett kormánytagot idéz, aki szerint például Angela Merkelnek már csak hetei vannak hátra.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |