< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kapkodó törvénytömeg-gyártás

| Mobile | RSS

Kapkodó törvénytömeg-gyártás

2015. december 17. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kapkodó törvénytömeg-gyártás

A Parlamentben tovább folyik a kapkodó törvénytömeg-gyártás. Minden napra jut egy építési, vagy családtámogatási módosítás, vagy kormányzati ötlet. Csak az előzetes egyeztetésekről, háttértanulmányokról nem hallani. Mintha a Fidesz felülről kezdene házat építeni, alapozás nélkül. Több szakmai szervezet is tiltakozott a kaotikus jogszabály dömping miatt.

Naponta születik, módosul az építési, lakástámogatási jogszabályi környezet. A kormányzati kapkodás arra utal, hogy a Fidesz politikusok belátták, sem a gazdasági, sem a társadalompolitikai célokat nem sikerült 5 év alatt sem elérni.

Az Országgyűlés kedden elfogadta az új lakások eladásának 27 százalékos áfájának 5 százalékra csökkentéséről szóló törvénymódosítást, majd tegnap Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt jelentette be a tegnapi Kormányinfón, hogy a kormány a keddi döntést kiegészítette azzal, hogy az önerős építkezéseknél vissza lehet igényelni 5 millió forintnyi áfát újépítésű ingatlanonként. Ez azt jelentené, hogy egy 20 milliós ház építésénél a 27 százalékos áfa 5 millió 400 ezer forintot tesz ki, míg 5 százalékos kulccsal a forgalmiadó-költség csak 1 millió forint. A 4 millió 400 ezer forintos áfa-különbözetet az építő magánszemély visszaigényelhetné.

Emellett újabb intézkedéseket vezetnek be a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) esetében. Az újépítésű lakásoknál 2 gyermeknél 2,6 millió forintra nő a támogatás. Aki 3 gyermeket vállal, az 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap, további 10 milliós hitelhez juthat 25 éves futamidővel, maximum 3 százalékos kamattal. Lázár nem számolt be semmilyen háttér tanulmány létezéséről, hogy például nagyjából mennyien vehetik ezt majd igénybe, az adófizetőknek ez mennyibe fog kerülni.

Ezek az önmagukban akár előremutatónak nevezhető lépések – melyeket a kormány szokása szerint senkivel sem egyeztetett – valamicskét lendíthetnek a gyermekvállalási kedven, de csak akkor, ha ehhez kapcsolódik a bölcsődei, óvodai férőhelyek száma, a közoktatás, egészségügy tragikus állapotának javítása, a munkahelyek gyarapítása.

A kormányzati intézkedések fonákjára máris több szervezet felhívta a figyelmet.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) üdvözli az új lakásépítések ösztönzése érdekében hozott áfacsökkentést, de jelezte,hogy miközben jelentős áfabevételről mond le a kormány a következő négy évben, nem követeli meg a közpénzek bevonásával megvalósuló fejlesztésekre egyébként érvényes, szigorúbb – az unió tagállamaiban 2021-ig fokozatosan életbe lépő – energiahatékonysági elvárásokat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az építési törvény módosításával a 300 négyzetméteresnél nem nagyobb új lakóházak építésénél megszűnik az engedélyeztetés és csak bejelentésre lesz szükség. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, megőrzése. Gémesi György elnök – gödöllői polgármester – arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vita születhet abból is, ha az építkezőknek nem lesz kötelező tájékoztatniuk a szomszédokat.

Lázár János típus tervek ajánlásáról is beszélt, vagyis a településeken egyen házak tömege épülhet, vagy egy palota egy típus ház váltakozhat. A kormány még adós az új építési- és áfaszabályok végrehajtási rendeletével.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 163 megnézve, 1 alkalommal mai nap |